Ekonomik açıdan herkes ailesinin iyi durumda olmasını ister. İnsanlar yıllarca çalışıp didinirler, bunların hepsi ekonomik açıdan iyi duruma gelebilmek içindir. Zenginliğin tanımı kişiden kişiye değiştiği gibi, finansal güvence tanımı da kişiden kişiye değişebiliyor. Kendinize ilk şu soruyu sorarak işe başlayabilirsiniz. Ailenizin geçimini sağlayan kişi kimdir? Bu siz, eşiniz veya çocuğunuz olabilir.
Geride kalan kişilerin güvencesi nasıl ve neye göre olacak?
Aile bireylerinin geleceğe yönelik mutlaka bu durumu düşünmesi gerekiyor. Örnek verecek olursak siz veya aile bireylerinden birisi olmadan, çocuğunuz maddi açıdan öğrenimine devam edecek mi? Oturduğunuz ev kira ise bunun bedelini kim ödeyecek? ya da aile bireyleri aynı semtte ve aynı evde oturmaya devam edebilecekler mi? İşte tüm bu tarz soruların cevaplarının olumlu olabilmesi için, gelecek için bir şeyler yapmanız şarttır. Finansal güvence planını, geleceğe yönelik olarak herkesin yapması gerekiyor. Önce ihtiyaçlar belirlenmeli ve buna göre harekete geçilmelidir. Beklenmeyen ve ani bir vefat olayında, geride kalan aile bireylerinin zorluk çekmesini kim ister ki? Kimse istemez, fakat bunun için birçok insan hala tedbir almıyor. Malum dünyaya gelen her canlı doğduğu gibi vefatta edebiliyor. Bu hayatın ayırt edilemez bir parçası durumunda.
Güvence sağlamak için kendinizi, eşinizi hayat sigortası, çocuklarınız eğer öğrenci ise eğitim sigortası yaptırabilirsiniz. Şu an bir hayat sigortanız yok ise ve çocuklarınızın eğitim sigortası yok ise, bu konuda elinizi çabuk tutabilirsiniz. Yukarıda saydıklarım ailenizin geleceğini teminat altına alabileceğiniz, yapılması gerek en önemli kriterlerdendir. Gelecek için oluşturulacak planları genel olarak düşünerek yapmalısınız. Kişisel olarak düşünüldüğünde tablonun genelini göremez ve yeterince önlem alamazsınız.
Bazı durumlarda hayat sigortası yaptırmanız yeterli olmayabilir. Mevcut çalışmanızdan tasarruf ederek de, geleceğe yönelik birikimler yapabilirsiniz. Mesela geleceği düşünerek bir daire veya dükkan alıp kiraya vermek. Arsa ve ziynet eşyasına yatırım, ya da bankada bir hesap açarak birikim yapmak. Tüm bunlara gücünüz yetmiyor ise, küçük birikimleri de gelecekte yararlı ve büyük birikimlere dönüştürebilirsiniz. Nasıl mı? Tabi ki bütçenize göre Bireysel Emeklilik Sigortası yaptırarak, geleceğinizi teminat altına almış olursunuz. Üstelik yatırdığınız tutarın %25i kadarda devlet emekliliğinize katkı sağlıyor.
Bireysel emeklilik yaptırmak, geleceği planlamak demektir. Bes yaptırdıysanız, ileride alacağınız emekli maaşı tutarının da olacağını bilmelisiniz. O halde planlamayı tüm gelecek için baz alarak yapmalısınız. Maddi durumunuza göre eşinizi ve çocuklarınızı da Bireysel Emeklilik Sistemi’nden yararlandırabilirsiniz. Planlama yaparken tecrübeli kişilerden de bilgi alabilirsiniz.
Bazen insanın karşılaştığı bir kaza, tüm servetine mâl olabilir. Bu durumun önüne geçmek için, Ferdi Kaza Sigortası yaptırabilirsiniz. Hesapta olmayan bir kaza bir anında beklenmeyen masraflar çıkarabilir. Sakat kalma gibi durumlarda, ferdi kaza sigortası kişiye önemli bir güvence sunar. Geleceğinizi şimdiden planlamalı ve ileride mağdur olmamalısınız. Sağlıklı bir hayat diliyorum.
Yorum Yapabilirsiniz.