İş kazaları nedeniyle ülkemizde binlerce insan sakat kalıyor ve hayatını kaybediyor. İş yerlerinin almadığı güvenlik önlemleri ve çalışanların dikkatsizliği nedeniyle, kazalar kaçınılmaz oluyor. Kanunlar her geçen gün düzenlenmekte ve yeni güvenlik önlemleri alınmaktadır. 50 kişiden fazla çalışanı olan iş yerleri güvenlik uzmanı, iş yeri hekimi ve sağlık personeli bulundurmak zorundadırlar.
İşyerlerinde kazalara neden olan en büyük sorunların başında, çalışma koşullarının yetersizliği ve çalışanların yeterli güvenlik önlemlerini almaması geliyor. Peki kazalara neden olan durumlar nelerdir? Dilerseniz birlikte inceleyelim
Tehlikeli Davranışların Yaşanması
Kazaların büyük bir kısmı insan faktöründen kaynaklanmaktadır. Kazalarda genelde; çalışanların dikkatsizliği, ihmalkârlık, koruyucu ekipmanların kullanılmaması ve alınan iş güvenlik önlemlerinin etkisiz hale getirilmesi iş kazalarını doğrudan etkiler. Çalışanların dikkatsiz ve güvenliği tehlikeye atacak davranışlarının eğitim ve disiplinle düzeltilmesi mümkündür.
Bedensel Zayıflıkta Olan Kişilerin Uygun Ortamlarda Çalıştırılmaması
Kazaların en büyük nedenlerinden birisi, insanların fiziksel zayıflıklarından dolayı meydana gelmektedir. Fiziksel yapısı düşük olan bir kişinin zorlu makinalarda ve ağır işlerde çalıştırılması çok tehlikelidir. Bünyesi zayıf olan çalışanların tehlikelere karşı koymaları oldukça zordur.
İşçilerin Yaptıkları Yanlışlıklar
Her kazanın sonucu incelendiğinde insan faktörünü görmek mümkündür. İş kazalarının büyük bir kısmı işçilerin ihmalkar, sinirli, dalgın ve pervazsız davranmasından dolayı meydana gelmektedir. Dikkatsiz çalışma tarzı her zaman kazaları beraberinde getirecektir.
Çalışma Koşullarının Yetersiz Olması
Kazaların büyük bir kısmı güvenlik önlemlerinin alınmaması ve çalışma saatlerinin yetersiz olmasından dolayı kaynaklanmaktadır. Havalandırma yetersizliği, çalışma saatlerinin çok fazla olması, dinlenme olanaklarının olmaması, çalışma ortamının tozlu ve aşırı gürültünün olması, iş kazalarına davetiye çıkarmaktadır.
Güvenlik Tedbirlerinin Yetersizliği
İş güvenliği mevzuatlarına uymak, iş kazalarını azaltacaktır. Alınacak iş güvenliği tedbirleri ile, işçiler güvenli çalışma koşullarına kavuşacaktır. İş yerinde bulunan çalışma koşulları ve işçilerin aldıkları tedbirler, kazaları minimize ederek sıfıra indirir.
İş yerinde kesinlikle dalgın çalışmayın ve dinlendikten sonra işe başlayın. Yemek ve molalarınızı vaktinde kullanmalısınız. Mümkün olduğunca İş yerinde kazalardan korunmak için, gereken tedbirleri almalı ve bireysel sağlık sigortanızı yaptırmalısınız. Bireysel sağlık sigortası, daha kaliteli sağlık hizmeti almanızı sağlar.
Yorum Yapabilirsiniz.