Kış mevsimi sürücüler için olukça zorlu bir dönemdir. Kötü hava şartları motor performansını zorladığı gibi yollarda oluşan kar, buz ve su birikintileri araç çekişini zorlaştırır. Yollarda oluşan çukurlar ise lastiklere ciddi zararlar verebilir. Kışa girmeden aracınıza bakım yaptırmak ve gerekli hazırlıkları yapmak çok önemlidir. Araç marka ve modeliniz ne olursa olsun, aracınızın kış şartlarına hazır hale gelmesi gerekmektedir. Uzmanlar açıklamalarında kış bakımlarının ihmali durumunda ciddi hasarlara neden olduğunu belirtiyor. Bakımsız araçlarda performans düşüklüğü, yakıt tüketiminde ve araç masraflarında artış meydana geliyor. Kış bakımlarına önem vermeyen bazı sürücüler araçlarında oluşabilecek sorunlarda ağır faturalarla karşılaşabiliyorlar. Araçlara kış bakımında neler yapılıyor? Yazımızı okumaya devam ederek bilgi sahibi olabilirsiniz.
Araç Kış Bakımı İçin Yapılması Gerekenler?
Zorlu kış aylarında aracınızı ve sizi koruyacak kış bakımı için yapılması gerekenleri listeleyerek bilgi sahibi olalım.
- Kış Lastikleri ; Araçların en önemli aksamlarından olan lastikler özellikle yol tutuşu için çok önemlidir. Kış lastiklerinin mevsimine göre uygun kullanılması gerekiyor. Uygun lastik kullanılmaması durumunda, araç hakimiyeti zorlaşabilir ve kazalara davetiye çıkarabilir. Kış aylarına girmeden önce aracınıza kış lastiği taktırmanız gerekiyor.
- Akü Kontrolü; Aracın önemli aksamlarını çalıştıran ve aracın güç kaynağı olarak nitelendirilen akü bakımınızı, kışa girmeden önce yaptırmalısınız. Yarı yolda kalmamak için akünüzün şarj gücü, su seviyesini ve voltajını kontrol ettiriniz.
- Antifiriz; Soğutma suyunun donmasını engelleyen antifiriz, kışa girmeden önce mutlaka kullanılmalıdır. Radyatörde bulunan suyun donmaması ve kış bastırmadan önce soğutma suyuna antifiriz eklenmelidir.
- Cam Silecekleri; Kış aylarında yaşanan trafik kazalarının bir kısmı görüş açısının düşmesinden dolayı meydana gelmektedir. İyi bir görüş açısına sahip olmak için cam sileceklerinin düzgün olması büyük öneme sahiptir. Ayrıca silecek suyunun donmaması için donmaya karşı katkı maddeleri eklenmelidir.
- Aydınlatmalar; Aydınlatmalar görüş açısı nedeniyle araçlarda çok önemli bir yere sahiptir. Kış aylarında havalar erken kararacağından dolayı, aydınlatma sisteminin düzgün çalışıyor olması gerekir. Yanmayan ampuller değiştirilmeli ve far ayarları da gözden geçirilmelidir.
- Buji Bakımı; Ateşleme sisteminde oluşan sorunlar yakıt tüketimini ciddi şekilde arttırıyor. Yakıt tüketiminin dengesini sağlamak için buji bakımları yapılmalı, gerekirse değiştirilmelidir. Buji bakımı yapılmayan araçlar daha fazla yakıt tüketimine neden olmaktadır.
- Fren Sistemi; Özellikle kaygan ve buzlu olan yollarda fren sisteminin tam performansla çalışması çok önemlidir. Kış aylarında yola çıkmadan önce fren bakımlarınızı zamanında yaptırmalısınız.
- Kaloriferler; Araç kaloriferleri kış günlerinin olmazsa olmaz aksamlarındandır. Kış gelmeden önce ısıtma ve buz çözme fonksiyonlarını yerine getiren kalorifer sistemini kontrol ettirmenizi tavsiye ediyorum.
Kış ayına girmeden önce kasko ve sigortanızı yaptırmayı kesinlikle ihmal etmeyin. Araç bakımları sizi yolda kalmaktan ve kazalardan korur. Kasko ve sigorta ise her durumda güvende olmanızı sağlar.
Yorum Yapabilirsiniz.