Değer kaybı bir aracın trafik kazası sonrası, satılacağı piyasada maddi kaybını ifade ediyor. Değer kaybı için en önemli olan husus, kaza kusur tespitinde bulunan kusur oranıdır. Kısaca değer kaybını tanımlayacak olursak; zarar gören bir aracın değerindeki ekonomik kayıp olarak tanımlanabilir.
Otomobillerin değer kaybının birinci nedeni, trafik kazalarıdır. Değer kaybı oluşan araç, kazadan önceki değeri ile sonraki değeri arasında zarara uğramış demektir. Fiziksel hasarların değer kaybı hesaplaması, her zaman çok kolay olmamaktadır. Fiziksel hasar genelde hesaplanırken, arızanın ve hasarın harcama tutarı göz önüne alınarak hesaplanıyor. Araçların değer kaybı durumu, takas edilirken ve satışlarında gündeme gelen bir durumdur. Oluşan kayıp oranları araçların yapmış olduğu kazalara göre değişiklik gösterebiliyor. Örnek verecek olursak aynı km model ve özellik standartlarında olan kazasız bir araçla, kazanın durumuna göre kazalı araç fiyatı bir olmaz. Hasarın ve kazanın büyüklüğüne göre, ilgili araç değeri düşürülerek satışı yapılıyor.
Araçların Değer Kayıpları Nasıl Hesaplanır?
Dilerseniz birlikte inceleyelim. Araç değer kaybı hesaplanırken bir çok kriter baz alınıyor. Bu kriterlere bakacak olursak, aracın markası, kilometresi, ikinci el piyasa değeri, kaportası ve mekanik aksamına bakılarak bir değerlendirme yapılır. Oluşabilecek bir trafik kazası durumunda eğer kusur karşı tarafta ise, araçta meydana gelecek hasarları ve oluşan değer kaybını karşı tarafın trafik sigortası karşılayacaktır. Karşı tarafın hatası durumunda iki şekilde zararların tanzimi sağlanabilir. Kazanın gerçekleştiği zamanda 2 yıl sure boyunca karşı tarafa dava açılabilir. Trafik teminat sınırının aşılmamış olması gerekiyor. Kaza ile oluşan hasarlı durumlarda, onarım işlemleri sigorta şirketleri tarafından yaptırılıyor. Fakat değer kaybı telafisi için, karşı tarafla uzlaşılabilir, ya da mahkemeye başvurup dava açılabilir. Mahkemeye başvurmak için tüm evrakların eksiksiz hazırlanması gerekiyor. Ekspertiz raporu alarak, araç değer kaybını mahkemeye belgelendirilmesi çok önemli bir durumdur.
Araç Değer Kaybında Kaskodan Faydalanılabilir mi?
Normal durumlarda karşı tarafın hatası var ise, araçta meydana gelen hasarı karşı tarafın sigortası karşılar. Kaza durumunda birden fazla araç zarar gördü ise, trafik sigortası kusuru olmayan ve en az hasarı olan kişinin zararını giderir. Araç değer kayıpları genelde, kasko teminatı altında olmayan bir durumdur. Fakat bazı sigorta şirketleri kasko yaparken, değer kaybı teminatına da poliçesinde yer verebilmektedir. Kasko yaptırırken bu konuyu araştırıp buna göre yaptırmak, sizin için avantajlı bir durum olabilir.
Piyasada değerinin altında satışı yapılan birçok araç mevcut. Bu araçların düşük fiyatlı olmalarının sebebi, değerlerinin kazalardan dolayı düşmesidir. Trafikte dikkatli olmak can ve mal kayıplarını azaltacaktır. İşinde uzman olan sigorta firmaları tüm bilgilendirmeleri yaparak, size ürün sunarlar. Sizde sigorta ve kasko yaptırırken, sizi doğru bilgilendirecek sigorta firmalarıyla çalışabilirsiniz.
Yorum Yapabilirsiniz.