Kış mevsimi kapıda, sıcaklıklar hızla düşmeye başladı. Sürücülerin sıkıntı yaşayacağı havaların gelmesine çok az bir zaman kaldı. Peki araçlarımız kışa ne kadar hazır ? Soğuk hava araçlarımızın birçok aksamını olumsuz etkileyebilir. Kış bakımları araçlarımızın olmazsa olmazıdır. Bu nedenle araçlarımızı soğuk havalar gelmeden, kusursuz bir duruma getirmemiz güvenli sürüş yapabilmemiz açısından oldukça önemli. Öncelik aracımızı bazı rutin testlere tabi tutmamız gerekir. Aracınızın kış bakımlarını yaptırmak, hepsinden önce, sizin ve sevdiklerinizin ve hatta hiç tanımadığınız başka insanların, çocukların ya da bebeklerin güvenliği için hayati önem taşımaktadır. Bu nedenle kendimize ve başkalarının sağlığının bozulmasına sebebiyet vermemek için kış bakımlarını kesinlikle aksatmamalıyız.
Aracımızın Özellikle Hangi Noktaları Kontrol Ettirilmeli ?
Bunların başında ilk olarak akü geliyor. Akümüzün performansı kış aylarında %20-30 lara varan düşüşler gösterebiliyor ve soğuk havalarda çok daha çabuk boşalıyor. Akümüzün ölçümlerini yaptırarak yeterli durumda olup olmadığını kontrol ettirmeli değişim gerekiyorsa kesinlikle değiştirmeliyiz.
Aracımızın en önemli parçası olan motora çok yüksek sıcaklıklarda çalışır. Bu nedenle motor soğutma suyu motor için hayati önem taşır. Motor soğutma suyu deposuna sadece su koyduğumuzda kış aylarında donma yapar ve motorun bozulmasına sebebiyet verir. Donan su Motor bloğunu ve termostatı çatlatır. Bu da çok büyük masraflara yol açar. Bu nedenle doğru miktarda su, doğru miktarda antifriz karışımı yapmak oldukça önemlidir. 40-50 TL’lik antifriz masrafından kaçmamız, 5000-6000 TL’yi bulan motor masraflarına yol açabilir. Motor suyunun belirli sürelerde eksilip eksilmediğini kontrol ettirmeli ve her iki senede bir aracın motor suyu değiştirilmelidir. Antfrizle birlikte eklediğimiz suyun saf su olmasına özen göstermeliyiz. Şebeke suyu eklememeliyiz. Çünkü şebeke suları şehirden şehire değişiklik gösterse de bazı yerlerdeki suların kireçli olması motora giden kanalların tıkanmasına sebebiyet verebilir.
Aracımızın fren sistemi de kış aylarında yağışlardan dolayı daha zor şartlar altında çalışır. Fren balatalarının disklere daha yoğun bir baskı uygulaması gerekir. Bu nedenle balataların aşınıp aşınmadığını kontrol ettirip değişmesi gerekiyorsa kesinlikle değiştirmeliyiz.
Hava sıcaklıklarının düşmesiyle araç lastik basınçlarında da düşme yaşanmaya başlanacaktır. Bu nedenle kış aylarında daha sık lastik basınçlarını kontrol ettirmeliyiz. Basıncı az olan lastik daha çok yıpranır ve patlamasına yol açabilir. Eğer imkanımız varsa kış aylarında kış lastiği kullanmak bizlerin yararına olacaktır. Özellikle kar yağışlı havalarda sıkıntı yaşamadan hareket etmemizi sağlayacaktır. Dört adet kış lastiği takılması sürüş olarak daha fazla kontrol ve denge sağlar. Lastik bijonlarının da sıkılığını kontrol edip lastiklerini sağa sola oynayıp oynamadığını kontrol etmeliyiz.
Cam sileceklerini ve cam suyunu da kış aylarına uygun olarak hazırlamalıyız. Silecekler yağışlı havalarda camımızı temizler ve yolu net bir şekilde görmemizi sağlar. Soğuk havalarda cam suyunun donmaması için katkılı cam silecek sıvıları kullanmalıyız.
Kış aylarında görüş mesafesi azalır. Bu sebeple farların bakımlarını da ihmal etmemeliyiz. farların koruma kapakları temizlenmeli yeterli gelmiyor değiştirilmelidir. Far ampullerinin de yanıp yanmadığı kontrol edilmelidir.
Genel olarak aracımızda kalorifer sistem, egzoz ve kayışlarını kış ayına girmeden kontrol ettirmeliyiz. Aracımızın mekanik açıdan da kış mevsimine hazırlıklı olması oldukça önemlidir. Yakıt depomuzun yarıya kadar dolu olması da tavsiye edilmektedir.
Kış aylarında aracımızda bulunması gereken bazı araç gereçler vardır. Bu malzemelerin aracımızda bulunması acil durumlarda bizi içinde bulunduğumuz zor durumdan kurtarmaya yarayacaktır. Bu malzemeler; buz kazıyıcısı, kar fırçası, çekme halatı, zincir, ilk yardım çantası, fener ve çakmaktır.
Bu sıralamış olduğumuz konular güvenli sürüşün gerekliliğidir. Bakımları tam yapılmış bir araçla güvenli şekilde seyahat edebilir hem kendimizin hem de başkalarının hayatını tehlikeye atmamış oluruz.
Yorum Yapabilirsiniz.