Toplumumuza genel itibariyle baktığımızda et ve et ile yapılan yemekleri yemeyi çok severiz. Ancak düzenli olarak sebze yemekte vücudumuza sayılamayacak kadar çok faydası vardır. Toplumumuzda insanların büyük bir çoğunluğu sebzeyi yeteri kadar yemiyor ve faydalarını bilmiyor. İnsanlar olarak hem etçil hem otçul canlılar olmamız nedeniyle, az miktarda sebze tüketimi doğal olarak vücudumuzu etkiliyor.
Sebzeleri az tüketmek diyabete, kansere, görme kaybına da neden olabiliyor. Kabızlık ve şişkinlik, sebze tüketiminiz iyice azalırsa başınıza kısa zamanda gelebilecek birkaç şeyden biridir. Bunun dışında sebzelerin sağlayacağı vitamin ve minerallerden de faydalanamadığımız için genel olarak enerji düşüklüğüne ve halsizliğine neden olabilir. Yeterli miktarda sebze tüketmemek günden günde bağışıklık sistemimizin zayıflamasına neden olacaktır.
Sebzelerin İnsan Vücuduna Ne Gibi Faydaları Var ?
Havuç: Saç dökümesini azaltır ve saçı canlandırır. Cilt ve kemik sağlığında, hücre yenilenmesinde faydalıdır.
Soğan: Bronş açıcı. Doğal antibiyotiktir. Bağırsak çalıştırıcıdır. Dayanıklılığı artırır. Kemik ve diş sağlığında faydalıdır.
Maydanoz: Kemik sağlığında etkilidir. Çok yüksek oranda C vitamini içerir. Büyüme ve diş sağlığı gelişiminde etkindir.
Sarımsak: Kireçlenmede faydalıdır. Yaşlanmayı geciktirir. Yüksek tansiyonu ayarlar. Doğal antibiyotiktir. Ödem sökücüdür. Damar gelişiminde faydalıdır.
Marul: Cilt sağlığına olumlu etkileri vardır. Sinir sisteminde faydalıdır. Büyüme ve gelişmede, saç sağlığında olumlu etkileri vardır.
Soya: Kalp sağlığını korur. Tansiyona iyi gelir. Bağırsak çalıştırıcıdır. Antioksidan özelliği ile kansere karşı koruyucudur. Kemikleri güçlendirir.
Lahana: Mide rahatsızlıklarına faydalıdır. Güçlü antioksidandır. Hazımsızlık gidermede faydalıdır. Toksin atıcıdır.
Mısır: Damar sertliğine ve kolesterole faydalıdır. İdrar söktürücüdür. Böbreklerin düzenli çalışmasında fayda sağlar.
Salatalık: Cildi nemlendirir. İdrar yolları enfeksiyonlarında faydalıdır. Bol miktarda posa içermesinden dolayı bağırsak çalıştırıcıdır. Sakinleştirici etkisi vardır ve toksin atıcıdır.
Taze Fasulye: Kötü kolesterolü düşürür. Antioksidan özelliği vardır.
Pırasa: İdrar söktürücüdür. Bronş açıcıdır. Sindirimi kolaylaştırır.
Patetes: Hazımsızlığı giderir. Mide rahatsızlıklarında faydalıdır. Kalp üzerinde olumlu etkileri vardır. Nişasta içeriğinden dolayı kan şekerinin hızla yükselmesine sebep olabilir.
Ispanak: Cilt sağlığına, sinir sistemine, sindirime, göz sağlığına, büyümeye ve gelişmeye faydalıdır.
Sebzelerin besleyici özellikleri içerilerinde bulunan yüksek lif oranı, A ve C vitaminleri, magnezyum ve potasyum’un varlığı ile sağlımız açısından daha çok önem arz ediyor. Kan basıncından tutun da sağlıklı kemiklere ve cilt güzelliğine kadar pek çok iyileştirici etkisi olan bu maddeleri en kolay alabileceğiniz yöntem düzenli sebze tüketimi gerçekleştirmek. Yukarıda saydığımız sebzelerin insan vücuduna sağladığı yararlardan kısaca bahsettik bunlar gibi yararlı daha bir çok sebze mevcuttur. Sebze yemeyi sevmiyorsak bile yediğimiz yiyeceklerin içine katıp tüketmeye çalışmalıyız. Makarnaların içine katarak, içtiğimiz çorbalara katarak tüketmeyi denemeli vücudumuzun bu besinlerden bir şekilde fayda sağlaması için çabalamalıyız. Sağlık yaşantının temeli için bu kesinlikle gereklidir.
Yorum Yapabilirsiniz.