Dünyada yapılan araştırmalar sonucunda uzun çalışma saatlerinin çalışanları ruhsal ve fiziksel açıdan olumsuz etkilediği kanıtlanmıştır. Günlük 7 saati aşan çalışma süreleri insan psikolojisi üzerinde ciddi problemlere yol açıyor. Ülkemizde kamu kurumları dışında 8 saat çalışılan işyeri bile oldukça azdır. İşverenler çalışan sayısını artırmak yerine elindeki mevcut personeli fazla çalıştırma yoluna gidiyor. Buda ülkemizdeki işsizlik oranının artmasına sebep olduğu için çalışan durumu kabulleniyor ve zamanla ruhsal bunalımlara girmesine ve fiziksel rahatsızlıklar yaşamasına yol açıyor. Sürekli fazla mesai yapan insanlar sinirli, stresli ve yorgun olurlar. Buda insanın sosyal hayatında sıkıntılar yaşamasına hayat kalitesinin düşmesine sebep olur.
Kişinin zamansızlıktan sosyal hayata uyum sağlayamaması kişiyi daha asabi daha kaygılı bir birey haline dönüştürebiliyor.
Sürekli Fazla Mesai Yapan İnsanlarda Ne Tür Rahatsızlıklar Ortaya Çıkıyor ?
Yoğun bir mesai altında çalışan insanlar iş stresinin getirdiği; algı bozukluğu, dikkat dağınıklığı, uyku düzensizliği gibi rahatsızlıklar yaşarken bunun beraberinde kalıtsal olarak da tansiyon ve kalp rahatsızlıkları hatta kalp krizlerine kadar olumsuzluklar yaşamaktadırlar.
En İdeal Çalışma Süresini Hangi Ülkeler Uyguluyor ?
Haftalık en ideal çalışma saati 35.5 saattir. Bunu en doğru şekilde uygulayan ülke Almanya’dır. Almanya’da kişi hak ve özgürlükleri son derece önemlidir. İnsanların sosyal zamanından çalıp fazla mesai yapması istenmez. Kişi kendi isteği dışında fazla mesaiye kalmaya zorlanamaz. Diğer ülkelere kısaca değinecek olursak Avustralya’da 36.1 saat, İngiltere’de 36.4, Belçika’da 36,8 saat, İtalya’da 37,5 saat Fransa’da 38 saat, Kanada’da 38,7 saat, Macaristan’da 39,5 saat Çek Cumhuriyeti’nde 41,1 saat, Türkiye 48,9 saattir.
Dünya üzerinde haftalık çalışma saati ortalaması 45 saattir. Türkiye bu ortalama saatinin üzerinde çalışan ülkelerdendir.
Yorum Yapabilirsiniz.