Yeni sürücü adayları ehliyet sınavı kazandıktan sonra, akabinde yapılacak direksiyon sınavını da kazanmaları gerekiyor. Birçok aday direksiyon sınavında heyecanlanarak küçük hatalardan dolayı, ne yazık ki sınavdan geçemiyorlar. Aslına bakarsanız birçok aday sınav heyecan ve stresinden dolayı bildiklerini unutuyor. Sınava girmeden önce sakin olmak ve olumlu düşünmek gerekiyor. Olumsuz düşünceler içine girildiğinde, sınavı kaybetmek için nedenler başlıyor. Son dönemlerde bildiğiniz üzere otomatik ve düz vites araç tercihinde bulunabiliyorsunuz. Sürücü belgesi başvurunuz hangi sınıf ise, ehliyetinize o sınıf yazılıyor.
Direksiyon Sınavında Ne Yapılmalıdır?
- Koltuğa oturur oturmaz koltuk ve ayna ayarları yapılmalıdır.
- Emniyet kemerinizi takmalısınız.
- Kontak çalıştırılmalıdır.
- Araç düz vites ise vites debriyaja basılarak boşa alınmalı, otomatik vites ise P (park) halinde olmalıdır.
- Aracın kalkış yönüne doğru sinyalinizi vererek el frenini indirin.
- Araç manuel vites ise; aracının debriyajını yavaş yavaş gevşeterek hafif gaz vererek kalkış yapın, otomatik vites ise; vitesi D konumuna getirerek ayağınızı frenden çekip hareket ederek gazı kullanabilirsiniz.
- Manuel vitesli araçlarda gaz pedalına basın, araç devrini aldıktan sonra debriyaj pedalına basarak vites kolunu İkiye takabilirsiniz. Otomatik viteslerde vites adı üstünde gaza bastıkça otomatik geçiş yapacaktır. Tek yapılması gereken gaz pedalını yol durumuna göre ayarlamaktır.
- U dönüşü yapmak için gazı kesip vites kolunu bire alın ve dönüş yapacağınız yöne doğru sinyalinizi verin. Sinyal kolu aşağı indirildiğinde sol yukarı kaldırıldığında sağa dönmelisiniz. Orta dikiz aynandan aracının arkasına bakıp yol müsait ise dönüş yapabilirsiniz.
- U dönüşü bitiminde direksiyon hâkimiyetini bozmadan, yolun sağ şeridini takip ederek aracı sağa yanaştırmak için sağa sinyal veriniz.
- Manuel araçlarda Park için; debriyaja basıp arka ayna kontrol edilerek müsaitse frene basılmalıdır. Otomatik araçlarda hafif bir şekilde frene basılabilir.
- Aracı terk etmeden önce manuel araçlarda vites kolunu boşa alıp, el frenini çekmeniz ve emniyet kemerini çıkarmanız gerekiyor. Otomatik vitesli araçlarda frene bastıktan sonra; vitesi P (park) konumuna getirebilirsiniz.
- Araçtan inerken sol aynaya bakıp yolu kontrol ederek inmelisiniz.
Sürüş esnasında trafik levhalarına ve ışıklar uymalısınız. Ani kalkışlardan aşırı hızdan ve sert frenlerden mutlaka kaçının. Yeni bir araç aldıysanız veya alacaksanız, aracınızın trafik sigortası ve kaskosunu yaptırmadan kesinlikle trafiğe çıkmayın. Direksiyon sınavını başarıyla geçmeniz temennisiyle.
Yorum Yapabilirsiniz.