Eğitim, ilkokuldan başlayarak üniversitede akademik düzeydeki programlarla, kişinin yaşamı adına gerekli olan bilgi, teknik donanım, beceri ve kabiliyetleri bir sistem bütünlüğü içinde kazanmasıdır. Kısaca, “Doğumla başlar, son nefese kadar sürer” diyebiliriz. Aslında eğitim doğumumuzla birlikte başlar. Doğar doğmaz bişiler öğrenmeye başlarız. Eğitim denilince aklımıza sadece okul gelmemelidir.
Günümüz eğitim sistemi, gençliğin sıkıntılarını, aile ve toplum sorunlarını, demokratik kültürün giderek olumsuzlaşması ve değer yitirmesini, finansal alandaki ekonomik sorunları, yaşamakta olduğumuz zaman güncel sorunlarını anlamak, çözüm üretmek için belirli çalışmalar yapmaktadır. Bu çok zor ve karmaşık bir yaklaşım olsa da, takdir edilecek bir anlayış ya da vizyon içerir.
Eğitim okulla başlamadığı gibi okulun bitmesiyle de son bulmaz. Okuldan sonra da devam eder. Şu bir gerçektir ki, en zor okul “Hayat Okulu”dur. Ne zaman sınava gireceğimizi asla bilemeyiz. Kopya çekemezsiniz çünkü herkesin sınav sorusu farklıdır. İnsanın dünyaya gelmesiyle hayattaki sınavları başlar ve hayatı sonlanana denk sınavlarla mücadele eder. Hayatın karşımıza çıkardığı sınavlarla eğitim hayatımızdaki sınavlardan çok çok farklıdır. Fakat ilim bilim anlamında eğitim olmak hayata karşı vereceğimiz sınavlarda bizi güçlü kılar.
Ülkemizde Eğitim Ne Aşamada ?
Ülkemizde eğitime verilen önem gün geçtikte artıyor. Artık anneler babalar çocuklarını okula göndermenin gerekliliğinin farkındalar. Bununla ilgili son 10-15 sene içerisinde özellik güney ve doğu anadolu bölgelerimizde yaşayan insanların çocuklarının okula göndermenin önemini sivil toplum kuruluşlarının yaptığı organizasyonlarla daha da iyi bir şekilde benimsetilmiştir. Ülkemizde son yıllarda eğitim alanında bazı gelişmeler yaşanıyor. Yıllardır doğru düzgün üretim yapamayan, bir bilim insanı bile yetiştiremeyen ülkemizde son yıllarda büyük bir değişim söz konusu. Türkiye dışa bağımlı olduğu teknolojik konularda üretici konumuna geçmeye başladı. Buda ülkemizdeki temel eğitim sisteminde bazı şeylerin düzeldiği anlamına geliyor. Daha yetenekli mühendisler yetiştirebiliyoruz. Temel eğitim sistemimizde merkezi sınavlarla ilgili sorunlar yaşansa da yapılan zirveler sonucunda krizlere geçici çözümler bulunuyor. Zamanlı daha iyi ve sağlam bir zemine oturtmak için Türk Eğitim Sistemi üzerinde kapsamlı çalışmalar devam etmektedir.
Eğitim yaşamın ta kendisidir. İnsanın ufku sınırsızdır. Yükledikçe alır. İnsan öğrendiği bir çok şeyin karşılığını sosyal hayatta alır. Hayatta öğrenecek çok şey var.
Eğitimli bir insanın iyi bir iş bulma ihtimalide yüksektir. Ne kadar eğitimliyseniz para kazanabileceğiniz iş çeşitliliği de buna bağlı olarak artar. Hayatta kalabilmemiz içinde para kazanmamız şarttır. Bu nedenle ekonomik rahatlığa erişmek için eğitim çok önemlidir.
Adaleti sağlayan temel unsur fırsat eşitliğidir. Fırsat eşitliği ekonomik adaleti getirir. Bunun sonucunda adaletin diğer alanları da gelişir. Eğitim fırsat eşitliliği büyük ölçüde bize sağlar. Dünya’nın neresinde doğarsanız doğun eğitimli olmak size şanslı insanlara yetişme olanağı verir.
Bağımsız ve özgür bir insan olmak istiyorsanız, eğitim çok önemlidir. Eğitim maddi açıdan bağımsız olmanıza yardımcı olur, ancak hepsi bu değildir. Eğitim bizi daha mantıklı bir insan yapar böylece kendi kararlarımızı daha doğru bir şekilde verebiliriz.
Bağımsızlık ve özgürlük ancak bilgiyle olabilir. Bilgi insanın taşıyabileceği en etkili güçtür.
Eğitim dereceniz sizi toplumda daha önemli bir insan yapar. Eğitimin sağladığı itibar kişinin kendine güvenmesine de olanak sağlar. Dikkat ederseniz korkularımız genellikle cehaletimizden kaynaklanır. Bilmek insanı cesaretlendirir.
Birçok şeyi öğrendiğimiz zaman aslında o kadar zor olmadığını görürüz. Gözümüzü korkutarak bir şeyleri öğrenmekten alıkoymamalıyız. Azmedersek öğrenmek istediğimiz herşeyi öğrenebiliriz.
Medeniyete ancak eğitimle birlikte ulaşabiliriz. Medeni hayatın bir parçası olabilmek eğitilmekle kazanılır. Toplumsal yaşamda uyulması gereken kurallar, davranışlar, normlar, bir kişinin hayat boyu izleyeceği rota eğitimle sağlanır.
Eğitimli insanlar sorunlarını barışçıl yollarla çözerler. Böylece sorun gereğinden fazla büyüyüp hayata engel olmaz. Onu bekleyen tehlikelerin ve fırsatların farkındadır. Hayata dair atacağı adımları bilir ve ona göre hareket eder. Eğitim insana sosyal hayatta karşılaşacağı zorluklara karşı rehber olur ve yoluna ışık tutar.
Yorum Yapabilirsiniz.