Dünyanın en tehlikeli mesleklerinde çalışan insanlar, her zaman risk altındadır. En son ülkemizde yaşanan maden kazalarında, birçok vatandaşımız hayatını kaybetti. Dünya her ne kadar gelişse de, iş kazaların önüne geçmek ne yazık ki mümkün olmuyor. Kazaların büyük bir kısmı dikkatsizlik ve emniyet önlemlerinin alınmamasından dolayı kaynaklanmaktadır. İş kazalarının önüne geçilememesinin biride işverenlerin gözünü para hırsının bürümesi ve insan hayatına değer verilmemesinden kaynaklanmaktadır. Birçok insanın çalışamayacağı ve çalışmak istemediği mesleklerde, bazı insanlar çalışarak hayatlarını kazanmak zorundalar. Zor ve tehlikeli meslekler arasından çok fazla seçenek var. Fakat ben size kendi seçtiğim tehlikeli meslekleri anlatmak istiyorum.
Maden İşçileri
Madenciler yerin diplerinde, çok zor ortamlarda çalışan meslek erbaplarıdır. Yerin yüzlerce metre aşağısında dışarıyla iletişimi olmadan çalışılan madenciler sürekli ölüm ve yaralanma riskiyle karşı karşıya kalmaktadırlar. Dünya üzerinde en çok ölümün yaşandığı meslek grubu madenciliktir. Gerek maden firmalarının almadığı önlemler, gerekse işçilerin kurallara uymamaları, kazaları beraberinde getiriyor. İş güvenlik önlemlerinin arttırılması ve denetlenmesi, ölümlerin azalmasına neden olacaktır.
İnşaat İşçileri
Gün geçmiyor ki yapılan inşaatlarda kazalar yaşanmasın. İnşaat işçileri tehlikeli meslek grupları arasında yer almaktadır. Ölüm ve yaralanma haberlerinin çok sık karşılandığı inşaatlarda, son zamanlarda denetlemeler ve güvenlik önlemleri arttırılmıştır. Baretsiz, kemersiz ve eldivensiz, yeterince güvenlik önlemlerini almayan işçiler, her an tehlikeyle karşı karşıyadır. Özellikle iskelede yüksek noktalarda çalışan işçiler, daha fazla iş kazasına uğramaktadırlar. Son zamanlarda iş güvenlik uzmanlarının artması ile, inşaat kazalarında azalma meydan gelmiştir.
İtfaiye İşçileri
Yangın ile mücadele eden itfaiyeciler, çok tehlikeli bir iş yamaktadırlar. İnsanların canını ve malını kurtarmaya çalışan itfaiyeciler, kendi hayatlarını sürekli tehlikeye atmaktadırlar. Özellikle çıkan yangınlarda patlamalar ile birlikte oluşan çökmeler, büyük riskler oluşturmaktalar. Yangına müdahale edildiği durumlarda yanmalar, zehirlenmeler hatta ölümler yaşanabilmektedir.
Petrol İşçileri
Petrol ve gaz sektöründe çalışanlar her zaman risk altındadır. Petrol ve gaz sektöründe çalışan işçiler, en tehlikeli meslekler arasında başı çekiyor. Ani gaz sıkışması, patlamalar, petrol ve gaz kaçakları, kişilerin sağlığına zarar vererek ölümüne yol açabiliyor.
Nükleer Tesis İşçileri
İnsanların bulundukları yerde bile istemedikleri nükleer santrallerde, çalışmak zorunda olan işçiler var. Nükleer santrallerde çalışmak oldukça zordur. Santrallerin birçoğu teknolojiyle donatılmış olsa da, yine de kazaların önüne geçilememektedir. En son Japonya’da yaşanan nükleer kazada, birçok insan hayatını kaybetti ve çevre kirliliği yaşandı.
Baz İstasyonunu İşçileri
Baz istasyonu kurmak sanıldığı kadar kolay değildir. Ölüm oranı oldukça yüksek olan baz istasyonları, yüksek yerlere kurulmaktadır. Baz istasyonu kurulan bölgede iş güvenlik önlemleri alınmadığı için, kazalar kaçınılmaz oluyor. Ayrıca sürekli baz istasyonunda çalışanların kansere yakalanma riskleri de oldukça fazladır.
Sadece yukarıda saydığım meslekler değil; askerlik, polislik, şoförlük, dublörlük, mezbaha işçiliği gibi mesleklerde oldukça tehlikelidir.
Yorum Yapabilirsiniz.