İş yerleri ve evler barınmamız ve hayatımızın idamesi için oldukça önemli yerlerdir. Yaşam ve iş alanlarımızda gerekli önlemleri almazsak, başımıza ciddi tehlikeler gelebilir. Evinizde veya iş yerinizde oluşabilecek en ufak bir kaza bile, can ve mal kayıplarına neden olabiliyor. Su basmaları, yangınlar, hırsızlık ve buna benzer birçok durum evinizin, iş yerinizin ve çevrenizin zarar görmesine sebep olacaktır.
Ev ve işyerinizden uzun süre ayrıldığınızda dışarı çıkmadan önce her şeyi kontrol etmelisiniz. Su vanalarının ve ışıkların açık olup olmadığını, prizlerde herhangi bir elektrikli aletin unutulmadığını, ocağın ve camların açık olup olmadığını ve buna benzer tüm detayları kontrol etmelisiniz. Özellikle son dönemlerde hırsızlıkların yaygınlaşmasından dolayı; ev ve işyerlerinizin daha güvenli olması için kapıları ve pencereleri güçlendirebilir, mümkünse güvenlik kamerası ve alarm sistemi taktırarak kontrol sağlayabilirsiniz.
Küçücük bir yangının büyük alevlere dönüşebilmesini önlemek amacıyla, tüm sorunların baştan ortadan kaldırılması gerekir. İlk binanın projelendirme aşamasında yangından korunma şartname yönetmeliğine göre, her şeyin eksiksizce yapılması gerekir. Yapı eski olsa bile belirttiğim şartnameye göre önlemlerin alınması çok doğru olacaktır. Yapıların ilk inşası esnasında, yanmaz ve güçlü yapı malzemelerinin kullanılması ileride oluşabilecek sorunların önüne geçecektir. Yangının yayılmasını ve duvarların duman sızmasını önlemek amacıyla, ilgili önlemleri almak gerekir. Yangın etkilerinden koruyacak kısa kaçış yollarının önceden düşünülmesi ve acil bir durumda kullanılması hayat kurtaracaktır. İş yerinizde veya evinizde yanıcı ve patlayıcı maddeler mevcutsa, bunların size ve başkalarına zarar vermeyecekleri yerlerde olması çok daha doğru olacaktır. Oluşabilecek bir yangın durumunda, mutlaka yangın söndürme cihazı bulundurulmalıdır.
Ev ve İş Yerlerinde Yangından Korunmak İçin Alınacak Önlemler
- Bacalar devamlı temiz tutulmalı ve kontrol edilmelidir. Dolmuş olan bacalar yangın oluşturabilir.
- Bacalarda çatlak ve hatalı inşa söz konusu ise yangına neden olabilir.
- Kalorifer, soba ve ocaklardan çıkabilecek yangınlara dikkat edilmelidir. Özellikle elektrikli soba ve ocak açıkken asla dışarı çıkılmamalı ve uykuya dalınmamalıdır.
- Tavan arası ve bodrumlar temiz tutularak, yanıcı ve yakıcı maddelerden arındırılmalıdır.
- Yanıcı ve yakıcı maddeler evde ve iş yerinizde en uygun ortamlarda saklanmalıdır. Çocukların ateşle oynamalarına engel olunmalıdır.
- Özellikle evinizin içerisinde ve kapalı mekanlarda sigara içilmemeli, çakmak kibrit gibi materyaller ortada bırakılmamalıdır.
- Tüm elektrik önlemlerinin alınması ve donanımsız kişilerin elektrik tesisatına bir müdahalede bulunmasına izin verilmemelidir.
- Özellikle sanayi ile uğraşan iş yerlerinin kaynak ve kesme işlemleri ile ilgili çalışmalarda dikkat etmeleri gerekir.
- LPG tüplerinin ve doğalgaz cihazlarının bulunduğu alanlar sürekli havalandırılmalıdır.
- Açık olan bir elektrik kablosu ve prizde boşta bulunan kabloların ortada bırakılmaması gerekir.
Yangına karşı korunmak pahalı değil oldukça ucuzdur. Yangın söndürme cihazlarınızın bulundurulması ve son kullanma tarihlerinin geçirilmeden tekrar bakımlarının yapılması gerekir. İş yeriniz ve eviniz en değerli varlıklarınızın arasında olduğu için, sigorta yaptırmanız size güven verecektir. Yangın için gerekli önlemleri aldığınızda İş yeri ve ev sigortanızı yaptırdığınızda, kendinizi daha güvende hissedeceksiniz.
Yorum Yapabilirsiniz.