Güneşin sıcak yüzünü göstermediği şu günlerde havalar iyice soğumaya başladı. Havaların soğuması birçok hastalığı beraberinde getirdi. İyileşme sürecinin zahmetli olması ve yaşam kalitesinin olumsuz etkilenmesinden dolayı, hastalıklara yakalanmamayı kim istemez ki?
Farenjit Hastalığı Nedir?
Farenjit genelde halk arasında boğaz iltihabı olarak nitelendirilen hastalığa verilen isimdir. Farenjit hastalığının belirtilerine bakacak olursak; boğaz ağrısı, yutkunma, kuru öksürük, boğazda yanma, seste kısılma, yüksek ateş, boğazda çıkan kabarcıklar ve beyaz renkli iltihaplı dokulardır. Bu hastalığın etkileri genelde birkaç gün içinde geçmektedir. Fakat bakteri nedenli farenjit ağır ve uzun şekilde sürebilir. Hastalık genel olarak viral; yani ağızdan ağıza insanlara yayılmaktadır. Bakteri nedeni ile bu hastalığa yakalananların sayısı oldukça azdır.
Farenjit viral bir hastalık olduğu için, antibiyotik kullanımı işe yaramayacaktır. Antibiyotik kullanımı, hastalığın bakteri sebebiyle olması durumunda etkisini gösterecektir. Doktor teşhisi konulmadan, ilaç tedavisine başlanması önerilmemektedir.
Farenjit Hastalığından Korunmak İçin Neler Yapmak Gerekir?
- Çok yüksek sesle konuşmayıp, hastalık boyunca kısık sesle konuşmak hastalığın daha çabuk atlatılmasına neden olacak.
- Aşırı sıcak ve soğuk gıdalar hastalık boyunca tüketilmemelidir.
- Baharatlı ve ekşi gıdalar, hastalık süresince tüketilmemelidir.
- El temizliğine hastalık süresince çok önem verilmelidir.
- Sigara kullanımı mevcut ise, bırakılması ve sigara içilen ortamlardan uzak durulması gerekiyor.
- Kapalı alanlarda uzun sürelerde yer almamaya özen gösterilmelidir.
- Kola, kahve, çay gibi asit oluşturabilecek içecekler hastalık süresince tüketilmemelidir.
Çok soğuk ve sıcak olmamak kaydı ile sıvı tüketiminin hastalık boyunca arttırılması gerekiyor. Öğünlerde genelde ılık çorba ve buna benzer yemeklere yer verilmelidir. Özellikle bitki çayları tüketmeniz, hastalığı kolay atlatmanız anlamına geliyor. Adaçayı tüketimi hastalığı atlatmada ciddi katkı sağlayacaktır. Boğazınızı rahatlatmak için, hastalık süresi boyunca pastil kullanabilirsiniz.
Farenjite iki şekilde yakalanılıyor. Bunlardan ilki aniden yakalanma, diğeri ise kronik olarak yakalanmadır. Aniden oluşan farenjit; kısa sürede gerçekleşir ve kısa sürede geçer. Kronik farenjit; etkileri ani olana göre daha hafif, fakat iyileşme süreci daha uzundur. Kronik farenjit; hava kirliliği ve boğazın tahriş olması gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Ani olan farenjitin nedeni havaların sık sık soğuması ve virüslerin etkili olmasıdır. Kapalı alanda hastalığa maruz kalan kişilerin hapşırması veya öksürmesiyle, havaya saçtığı virüs ve bakterilerden hasta olma riski çok yüksektir.
Sağlık herkesin en değerli varlığıdır. Sağlığınızı korumak ve hastalandığınızda sizi yormayacak kaliteli ve iyi yerlerde tedavi olmak için, Bireysel Sağlık Sigortanızı yaptırmanızı tavsiye ediyorum. Bireysel Sağlık Sigortası size ciddi avantajlar sağlayarak, hastalık durumunuzdan kolay kurtulmanızı sağlıyor. Hasta olmamak için kendiniz soğuk havalarda koruyun.
Yorum Yapabilirsiniz.