Son günler de gayrimenkul alma girişiminde bulunan insanların kandırıldığına dair bir çok haber duyuyoruz. İnsanların birikimlerini veya büyük borçlar altına girerek aldıkları evlerine ya hiç kavuşamamaları ya da aldıktan sonra bir çok sorun yaşadıklarını görüyoruz.
PEKİ ÖNCELİKLE NELERE DİKKAT ETMELİYİZ ?
Ev alırken ilk önceliğiniz mutlaka o evin sağlam olup olmadığıdır. Yapılan araştırmalara göre bir yapının sağlamlığına etki eden en önemli malzemelerin başında kullanılan betonun yapıya uygunluğu ve kalitesi gelmektedir. Doğru inşaatta doğru sınıf betonun kullanılması birinci derecede önem teşkil etmektedir. Öte yandan bir yapının inşa maliyeti düşünüldüğünde kullanılan betonun maliyeti bunun oldukça küçük bir kısmını kapsamaktadır. Dolayısıyla kullanılan betonun sınıfının kalitesinin artıracağı maliyet toplam maliyetin yanında devede kulak kalır. Yine aynı açıdan baktığımızda; depreme karşı dayanıksız olduğu belirlenen bir yapının güçlendirme maliyeti, daha başından doğru sınıfta ve yüksek kalitede beton kullanılarak inşa edilmiş bir yapının sahip olduğu betonun maliyetinden çok daha fazladır. Bu nedenle kaliteli betona sahip bir binada oturmak kesinlikle lüks değildir. Yaşadığımız hayata sevdiklerimize değer veriyorsak kesinlikle alacağımız binada nasıl bir beton kullanıldığını araştırmalıyız. Unutmamalıyız ki Türkiye deprem kuşağı üzerinde yer almaktadır.
Gelelim ev alırken dikkat edeceğimiz diğer aşamalara;
Satıcı kişinin kimliğine göre satılacak yerin sahibi olup olmadığını muhakkak araştırılmalıdır. Varsa tapu senedi istenilmeli, tapu müdürlüğüne giderek bu yerin o kimse adına kayıtlı olup olmadığı muhakkak etmeliyiz. Taşınmaz, satıcı görünen kimse adına kayıtlı ise üzerinde taşınmaz malın kıymetini azaltacak bir kayıt haciz, irtifak veya ipotek olup olmadığını tapu görevlilerine sorularak öğrenmeliyiz.
Yeni alınacak konut ile ilgili en çok dikkat edilmesi gereken konusu iskan alınıp alınmadığıda. İskanı olmayan bir yer satın aldığımızda arsa sahibi mahkemeye dava açarak sahip olunan daireler hakkında hal talep etme hakkına sahiptir.
Alınacak konut veya işyerinin bulunduğu bina üzerinde kat mülkiyeti olup olmadığının tapu müdürlüğünden öğrenilmesi, kat mülkiyetine henüz geçilmemişse, yapı kullanma izin belgesi yani iskanı alınması ve kat mülkiyetine geçiş ile ilgili işlemlerin olacağı buda ekstra birtakım masraflar yapılması gerekeceği unutulmamalıdır. Bu nedenle satın alındıktan sonra bu işlerle uğraşmayıp ekstra masrafların atlına girmemek için satıcı bu işlemleri tamamlamadan kesinlikle satın almamalıyız.
Tapu masrafların kimin tarafından ödeneceği satış işleminden önce belirlenmelidir. Bu konuyla ilgili anlaşmazlıklar yüzünden satış işleminden vazgeçildiği durumlara çokça rastlanmıştır. Ev için hazırladığımız para dışında ekstradan ödeyeceğimiz tapu masrafları bizim zarara uğramamıza neden olacaktır. Tapu müdürlüğüne gitmeden önce tapu masrafları satıcıyla paylaşılmalı yada taraflar aralarında bir mütabakat yaparak tapu masraflarını bankaya ödeyip tapu müdürlüğüne ondan sonra gitmelidir.
Evi satın aldığımız kişinin bulunabileceği adres ve telefonların alınması gerekir. Pek çok sebepten ötürü satış sonrasında da satıcıya ulaşmanız gerekebilecektir. Aldığınız daire sıfır ise dairede oluşabilecek her sorundan satıcı 5 sene sorumludur.
Konut kredisi kullanarak ev alacaklar çeşitli bankaların faiz oranlarını karşılaştırarak karar vermeli. Faiz oranı düşük olsa bile dosya masrafı yüksek olan bankalara dikkat edin. 10 yılı aşkın vade ile kredi kullanmayın. 5-7 yılı geçmeyin. Aksi halde aldığınız ev size bir başka ev parası kadar faiz ödemenize sebebiyet verebilir. Evin değerinin % 25’i kadar peşinat verip geri kalanı için kredi kullanırsak çok daha az faiz öderiz. Ödeyeceğimiz taksitlerle gelirimizi kıyaslamalı ve ailemizi geçim sıkıntısına düşürmemeye özen göstermeliyiz aksi halde aile içi sorunlar yaşamamıza sebebiyet verebilir. Dövizle kredilerin faiz oranları düşük olur, çok cazip gelir. Ancak döviz kullanarak kredi çeken ve kıvranan bir sürü insan var. Döviz kurundaki artışlar çok büyük zararlara girmemize neden olabilir. Dövizle kredi işine yanaşmamak faydamıza olacaktır.
Gayrimenkulümüzü aldıktan sonra (sıfır daire ise) aldığımız evle ilgili yaşanacak her türlü problemden müteahhit 5 sene sorumludur. Ben bu daire sattım artık benim işim bitti diyemez. Alıcının hukuki açıdan yaşadığı sorunlara ilişkin yasal hakları bulunmaktadır. Evin elektrik, su, tv-uydu…. vs sistemlerinden ortaya çıkacak her türlü sorunu halletmesi zorunludur.
Büyük çoğunluğumuzun hayatımızdaki bir çok şeyden feragat ederek aldığı konutları alırken yukarıdan değinilen konulara dikkat etmeli ve seçimlerimizi bu esaslar altında yapmalıyız.
Yorum Yapabilirsiniz.