Sağlık bir yaşam için uzmanlar tarafından sıkça duyarız balık tüketmenin gerekliliğini. 3 yanı denizlerle çevrili bir ülkede yaşadığımızdan ötürü dünya sıralamasında balık tüketiminde ilk sıralarda geliyoruz. Balık hem omega-3 hemde protein zenginliği bakımından oldukça önemlidir. Omega-3 yağının damar sertliği, tansiyon, kalp, damar ve felç gibi hastalıkları önlediği araştırmalarla sonucunda tespit edilmiş ve onaylanmıştır. Ayrıca omega-3 vücut direncininda artmasını sağlıyor. Balıkta başta fosfor olmak üzere, iyot, demir ve kalsiyum gibi madensel tuzlar ve A, D ve B on iki vitaminleri bulunur, Omega-3 almak sağlıklı beyin gelişimine sağlar. Bu nedenle çocuklarımıza da bolca balık yedirmeliyiz. Doktorlar hamile bayanlara bebeğin beyin gelişimi için hafta en az 2 gün balık yemelerini tavsiye ederler.
Hepimiz için saçlarımız oldukça önemlidir. Dolgun saçlara sahip olmak istiyorsak, balık yemeliyiz. Balık; içerdiği değerli protein, vitamin ve mineraller sayesinde cildimızın rengini düzenler ve saçlarımızı canlandırır. Parlak bir görünüm kazandırır. Yapılan araştırmalarda çok balık yiyenlerin kalp krizi riskinin yarı yarıya azaldığını göstermiştir. Enfarktüs geçirdikten sonra, balık yemeye başlayan erkeklerdeki ölüm oranı ise yüzde 29 azalıyor. Haftada en az bir kez balık kalbimizi korur.
Hangi Ayda Ne Balığı Tüketmeliyiz ?
Ocak ayında; Uskumru, lüfer, palamut, istavrit lezzetini korur. Kefal ve hamsi tam yağlı durumdadır. Çinekop, kofana ve mezgit ise pazarlarda kolayca bulunur. Tekir ve kırlangıç; bolca avlanır. Barbunya, kılıç ve mercan az tutulur.
Şubat ayında; Şubatta başlayan kalkan mevsimi, mayıs ayı sonuna kadar devam eder. Tekir bolca çıkar. Uskumru, lüfer, palamut ise yağını kaybetmeye başlar. Gümüşbalığı ve kefal lezzetle yenir.
Mart ayında; Kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanıdır. Uskumru çiroz olmaya yüz tutmuştur; tavası ve pilakisi yapılabilir. Gümüşbalığı fazlaca çıkmaya başlar. Lüfer ve palamut yağını kaybettiğinden, sadece tava ve pilaki yapılmaya elverişlidir.
Nisan ayında; Kalkanın en bol zamanıdır. Mercan, levrek, kılıç ve kırlangıç bolca çıkmaya baslar. Bu nedenle diğer aylara göre daha ucuzdurlar. Ancak kılıç çok lezzetli değildir. Gümüşbalığı, kefal, mezgit, tekir ve barbunya çok tutulur.
Mayıs ayında; Levrek, barbunya, dil balığı, tekir, kılıç ve iskorpit zevkle yenir. Fazlaca çıktığından her gün pazarlarda bulmak mümkündür. Uskumru, torik, palamut, hamsi ve istavrit yağlarını kaybetmişlerdir. Kefal ise lezzetlidir.
Haziran ayında; Haziranda balık az tutulur. Dip balıkları, yumurtalarını dökmüş olduklarından dağınık gezerler. Bu nedenle balıkçılık açısından verimsiz bir aydır.
Temmuz ayında; Mevsimi başlayan sardalya, ekim ortasına kadar lezzetini sürdürür, istavrit ile uskumru kızartmaya ve haşlamaya elverişlidir. Tekir ve barbunya lezzetli, kefal ise lezzetsizdir.
Ağustos ayında; Çingene palamudu mevsimi açılır. Boyu uskumru kadar ya da biraz daha iridir. Sardalyanın en lezzetli zamanıdır. Ağustos ayında kılıcın tadına doyum olmaz, izmarit lezzetini bulmuştur.
Eylül ayında; Sardalya ve kılıç lezzetlidir. Palamut irileşir, her türlü pişirmeye elverişlidir. Lüfer bu dönem pahalıdır, istavrit ve kırlangıç bolca çıkar.
Ekim ayında; Geçici balıkların, yazın Karadeniz’de beslenip, Marmara’ya göçe başladıkları dönemdir. Bu nedenle bol miktarda balık çıkar. Uskumru turfanda olarak kendini gösterir. Lüfer tam lezzetini kazanmıştır, istavrit yağlanmıştır. Palamut bolca çıkar. Tekir, barbunya, kılıç, levrek, mercan, sardunya, eşkina, torik, izmarit gibi balıkları ucuz almak mümkündür.
Kasım ayında; Uskumrunun en iyi zamanıdır. Torik akışı başlamıştır. Pisinin en lezzetli olduğu aydır. Ekim ayında bol bulunan ve lezzeti olan balıklar kasım ayında da vardır.
Aralık ayında, Uskumru, lüfer, palamut ve torik yağlı olduklarından her türlü pişirilebilirler. Hamsi lezzetlidir. Tekir bol bulunur.
Mevsimine göre tavsiye edilen balıkları tüketirsek sağlık açısından alacağımız faydalarda bununla doğru orantılı olarak artar. Kısacası her balık mevsiminde tüketilmelidir.
Yorum Yapabilirsiniz.