Şantiyelerde çalışmanın zorluğunu bilmeyen yoktur herhalde. Şantiyelerde bütün güvenlik önlemlerinin alınması ve denetlenmesi gerekiyor. İnşaat alanında tehlike oluşturacak her durumun inşaat alanından kaldırılması gerekiyor. Ülkemizde iş kazalarının en büyük kısmı şantiyelerde meydana gelmektedir. Yaşanan kazalar can, mal kayıpları ve sakatlanmalarla sonuçlanmıştır. İş yerinde şakalaşmamak, kurallara uymak ve tehlike arz eden durumlarda etrafta güvenlik önlemi almak gerekiyor.
Şantiyelerde bir ecza dolabı, alkol, tentürdiyot, pamuk, sargı bezi, suni teneffüs cihazı, yardım levazımı bulunan ilk yardım dolabı, sedye ve bir battaniye bulundurulmalıdır.
İnşaat işlerinde çalışacak işçilerin işe girişlerinde veya işin devamı süresince bedence, ilgili işlere elverişli ve dayanıklı oldukları; işyeri hekimi işçi sağlığı dispanserleri, bunların bulunmadığı yerlerde sırası ile en yakın Sosyal Sigortalar Kurumu, Sağlık Ocağı, Hükümet ya da Belediye Doktorları tarafından verilmiş örneğine uygun sağlık raporları olmadıkça; bu gibilerin işe alınmaları veya işte çalıştırılmaları yasaktır. Şantiyeyi denetlemeye gelen memurlar istedikleri takdirde evraklar gösterilmelidir.
Şantiyede Alınacak Güvenlik Önlemleri
- Alet, parça, malzeme gibi cisimlerin düşmesine karşın çalışacak işçilere koruma başlığı yani baret takması zorunludur.
- Yerden 3 metreden daha fazla olan, düşme veya kayma tehlikesi bulunan yerlerde çalışan; işçiler, kiremit döşeyicileri, oluk ve her türlü dış boya işi yapanlara, gırgır vinçlerini çalıştıranlara, kuyu, lağım, galeri ve benzeri derinliklerde çalışanlara emniyet kemeri kullanmalıdırlar.
- Su içinde çalışan işçilere uygun su geçirmeyen lastik özellikli çizmeler verilmelidir.
- El ve kolların korunması için, işe uygun eldivenlerle çalışılması gerekmektedir.
- Şantiye alanı içinde bulunan tehlikeli yerlere uyarı levhaları asılmalıdır.
- Beton platform ve döşeme kenarlarına korkuluklar yapılarak, oluşabilecek kazalar önlenmelidir.
- Tavan veya döşemelerdeki boşluk ve deliklere, asansör boşluklarına, korkuluk yapılmalı veya bu deliklerin üstleri geçici bir süre için uygun şekilde kapatılmalıdır.
- Şantiyede kazaya sebep olacak veya çalışanları tehlikeli durumlara düşürecek şekilde malzeme istif edilmemeli ve araçlar gelişi güzel yerlere bırakılmamalıdır.
- Yapının devamı süresince sivri uçları veya keskin kenarları bulunan malzeme ve artıklar, gelişi güzel atılmamalı ve ortaklıkta bulundurulmamalıdır.
- Şantiyede açık kalan elektrik kablolarının muhafaza edilmesi gerekmektedir.
- İş makinalarının çalıştığı yerlere işçiler girmemelidir.
- Binalardan düşecek olan malzemelerin kenarlardan da alınması veya kalıcı olanların sağlamlaştırılması gerekmektedir.
- Yapı iskelesi kurarken sağlamlığı ve kurulumu kontrol edilmelidir. İskele kurulduktan sonra çalışanlar, iskelede kemer takmalıdırlar.
Şantiyelerde güvenlik önlemleri ne kadar sıkı tutulursa, iş kazaları o derece azalmış olur. İş kazalarında yaşanan sağlık sorunlarından dolayı, daha kaliteli sağlık hizmeti almak için bireysel sağlık sigortasını yaptırmanız çok önemlidir.
Yorum Yapabilirsiniz.