Kaza durumunda birçok sürücü, henüz ne yapacağını bilmiyor. Özellikle daha önce hiç kazaya karışmamış olan sürücüler, kaza durumlarında yapılması gerekenleri mutlaka önceden öğrenmelidir. Her araç sürücüsü yanlarında, mutlaka kaza tespit tutanağı bulundurması gerekiyor. Genelde bu durum sürücüler tarafından hep ihmal ediliyor. Şehirleşmenin olmadığı yerlerde kaza yapıldığında, tutanağı bulmak çok zor hale geliyor. Sürücüler tekrar ikinci iş olarak, fotokopi çektirecekleri ve çıktı alacakları yerler arıyorlar.
Kaza Esnasında Yapılması Gereken İşlemler Nelerdir?
Maddi hasarlı bir kaza yapıldı ise ve kazaya karışmış kişiler aralarında anlaşabiliyorlarsa, yapılması gereken bazı işlemler vardır. Kaza yerinden ayrılmadan ve araçları yerinden oynatmadan önce, birkaç farklı şekillerde araçların ve kaza bölgesinin fotoğrafları çekilmelidir. Kazaya karışılan bölgenin mutlaka adresi alınmalıdır. Kaza hangi cadde, sokak ve bölgede yapıldıysa tutanağa doğru şekilde girilmelidir. Kaza tespit tutanağında yer alan bilgiler tutanağa eksiksiz olarak doldurulmalıdır. Tutanak doldurulurken mutlaka belgelere bakılarak düzenlenmelidir. Söylentiye göre kesinlikle tutanak doldurulmamalıdır. Oluşturulan tutanak 2 nüsha olarak hazırlanmalı ve biri sigorta firmasına ulaştırılmalıdır.
Genelde küçük kaportaya zarar verilmiş olan kazalarda, tutanak tutulduktan sonra araçlar yerinden hareket ettirilerek, ilgili servise götürülebilir. Fakat büyük kaza olduğu durumlarda ise, almış olduğunuz kasko hizmetinin çekici yardımı mevcut ise, aranarak çekici çağırılmalıdır.
Kaza durumunda karşı taraf ile anlaşamıyorsanız, öncesinde mutlaka araçlar yerinden oynatılmadan, fotoğraflarını çekmelisiniz. Araçtan iner inmez hemen fotoğraf çekmeniz durumunda, oluşabilecek sorunları ortadan kaldırır. Bazen kötü niyetli kaza yapan sürücüler haklı çıkmak için, araç yerini değiştirebilir veya olay yerinden gidebilir. Çektiğiniz fotoğraflarda mutlaka diğer aracın plakasını da yer veriniz. Anlaşma sağlanamıyorsa, aracın konumunu değiştirmeden hemen 155 trafik polisini veya bölgesine göre 156 jandarma trafiği arayın. Gelen polis veya jandarmaya kazanın oluş şeklini doğru bir şekilde anlatarak, tutanak tutturunuz. Kazaya karışan diğer araç sürücüsünün sigorta poliçesi, ruhsat ve ehliyet fotokopisini alın, ya da resmini çekin.
Kaskonuz mevcut ise kazadan sonra, araç çekicisi isteyin. Özellikle kiralık araç kullanan sürücüler, kaza durumunda hemen araç kiralama şirketine durumu bildirmeli ve onların yönlendireceği servislere aracı götürmelidir. Bazı durumlarda Kaza tutanağı doldurulmamakta. Nedir bu durumlar? dilerseniz birlikte inceleyelim. Kazaya karışan araçların trafik sigortası yok ise, sürücünün yaşı yasal yaş sınırının altıda ise, sürücü alkol almış ve akıl sağlığı sorunlu ise, kazaya karışan araçlar kamu aracı ise, oluşan kaza ölüm ve yaralanmalı bir kaza ise, rapor tutmayın ve trafik polisine mutlaka bildirin.
Hasar durumu için gerekli evraklar nelerdir?
Kaza tespit tutanağı, sürücülerin ehliyet ve ruhsat fotokopileri, hasarın gerçekleştiği yerin ve araçların fotoğrafları, poliçe fotokopileri, ifade tutanakları, görgü tespit tutanakları, alkol raporu gibi belgelerin hazır olması gerekir. Kazanın durumuna göre istenilen belgeler değişebilir. Yanınızda kaza tespit tutanağı olmadan, asla yola çıkmayın.
Yorum Yapabilirsiniz.