Kış ayları etkisini iyice göstermeye başladı. Kar manzarasının tadını çıkarmak güzel, fakat araçla karlı yollarda gitmek çileye dönüşebilir. Karlı ve buzlu yollar sürücülerin korkulu rüyası oldu. Her zaman araç kullanabilirsiniz, fakat mevsimine göre bazı gereklilikleri yerine getirmeniz şart.
Karlı Havalarda Araç Kullanma Teknikleri Nelerdir?
Karlı ve buzlu zeminlerde en iyi yol tutuşunu bildiğiniz üzere kış lastikleri sağlıyor. Kış lastikleri sadece karlı ve buzlu zeminlerde değil, hava sıcaklığı +7 derecenin altına indiğinde kullanılmalıdır. Kar lastikleri daha iyi tutuş ve frenleme performansı da sağlıyor. Kış aylarına girmeden önce temel mantık, hava sıcaklığı +7 derecenin altına düştüğünde, kış lastiklerinin araçlara takılmasıdır.
Karlı havalarda araç kullanırken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise hızlı araç kullanmamaktır. Karlı yollarda aracınızı asfaltta gibi kullanırsanız, kazalara davetiye çıkarmış olursunuz. Karlı ve buzlu yollarda fren ve gaz pedalına sert basılmamalı ve direksiyonu ani şekilde çevirmemelisiniz.
Özellikle ABS sistemine sahip araçların frenlerine sonuna kadar kesinlikle basılmamalıdır. ABS sistemi düzgün kullanıldığında, tekerlerin kitlenip kaymasını önleyecek ve direksiyonu yönlendirme imkanı bulacaksınız. Kullanılan araç eski tip fren sistemine sahipse, fren pedalına ani basmak yerine hafif hafif basarak aracın istikametini toparlayıp yavaşlayabilirsiniz.
Manuel vitesli bir araç kullanıyorsanız debriyajı kesinlikle sert kullanmayın, çünkü aracın dengesini bozabilir. Bu nedenden dolayı fren ve gaz pedalı gibi debriyaj pedalını da yumuşak kullanmak gerekir.
Karlı havalarda sürücülerin en sıklıkla karşılaştığı zorluk, araçların patinaj çekmesidir. Vites geçişlerini devir yükseltmeden yapmanız, yani aracı düşük devirde kullanmanız patinaja düşmenizi engelleyecektir. Araç patinaj yaptığında ayağınızı hemen gazdan çekmeli ve aracın yol tutuşu sağlamasını beklemelisiniz.
Yokuş aşağı inişlerde, hızın önceden ayarlanması ve kontrolsüz yokuşa girilmemesi gerekiyor. Yokuşlarda aracın motor fren gücünden yararlanmak, lastiklerin kitlenmeden hafif fren yaparak iniş yapmasını sağlayacaktır. Ayrıca yağışlı bir havada sis lambalarınızı ve farlarınızı yakmanız çok doğru olacaktır.
Aracınızı park ettiğinizde mutlaka sileceklerinizi kaldırmanızı öneriyorum. Özellikle gece don olabileceği için silecekler donup cama yapışabilir. Camlarda oluşan buğu nedeniyle, önce araç kaloriferi ile ön camı ısıtarak kurtulabilirsiniz. Görüş açınız düşükse kesinlikle yola çıkmayıp camların çözülmesini bekleyin.
Kış ayları kazaların en çok yaşandığı dönemlerdir. Özellikle araçların kayması, tecrübesiz sürücüler ve görüş açısının düşmesi, kazalara neden olan sebepler arasındadır. Aracınıza alınması gereken tüm güvenlik önlemlerini aldığınızda, zorunlu trafik sigortası ve kasko yaptırdığınızda, gönül rahatlığı ile yolculuk yapabilirsiniz.
Yorum Yapabilirsiniz.