Metabolizma hızı bazı kişilerde yavaş bazı kişilerde hızlı olabilir. Bu duruma yaş, cinsiyet, yanlış beslenme ve hareketsizlik gibi birçok durum neden olabilmektedir. Bazı insanlar çok fazla yemek yediği halde kilo almıyor. Fakat bazı insanlar çok az yemek bile yese kilo alabiliyor. İşte yaşanan iki farklı durumun sebebi tamamen metabolizmadır.
30 yaşından sonra metabolizma bazı kişilerde yavaşlamaya başlayabilir. Tiroid hormonunun yetersiz olması, menopoz gibi durumlar metabolizmayı yavaşlatırken, fiziksel aktivitelerin yeterince uygulanamaması ve bilinçsizce uygulanan diyetler de oldukça etkilidir. Kilo vermek için uzun süre aç kalınması, tam ters etki oluşturabiliyor. Doğru bir diyetin yapılabilmesi için o diyette üç ana, üç ara öğünün olması gerekiyor. Kadınların günlük olarak 1200 kalori, erkeklerin ise 1500 kalori almaları gerekiyor. Belirttiğim kalorilerden daha az kalori alınması durumunda metabolizma yavaşlar. Bilinçsiz yapılan diyetler nedeniyle vücut zarar görebilir. Doktor ve diyetisyen kontrolünde yapılmayan diyetler sonucunda vücut su ve kas kaybına neden olur. Vücuttaki yağ miktarı da neredeyse aynı kalır. İşin sonunda hem kilo verilmeyecek, hem de vücudun zarar görmesine neden olunacaktır. Diyete karar verildiğinde kişinin yaşı, cinsiyeti, kullandığı ilaçlar, sağlık durumu ve yaşam koşulları dikkate alınarak beslenme programı uzmanlar tarafından uygulanmalıdır.
Metabolizma Hızlandırmak İçin Hangi Besinleri Tüketmek Gerekir?
Metabolizmayı hızlandırmak için tüketilen besinlerin bilinçli bir şekilde seçilmesi gerekiyor. Hangi besinler metabolizmayı hızlandırır? Birlikte öğrenmeye çalışalım.
- Yeşil Çay; günde 2-3 bardak yeşil çay tüketildiğinde metabolizmayı hızlandıracaktır. Kilo vermek isteyenlerin listesinin başında yeşil çay gelmektedir.
- Karabiber; vücut ısısını arttıran karabiber, metabolizmanın hızlı çalışmasını sağlıyor.
- Kahve; özellikle egzersizlerden 20-30 dakika önce içilen kahve, metabolizmayı hızlandırıp yağ yakılmasına neden olacaktır.
- Acı kırmızı biber; içeriğinden dolayı metabolizma hızını arttırdığı bilimsel çalışmalarla ortaya konulmuştur. Reflü hastalarının fazla tüketmemesi gerekiyor.
- Hardal; ana öğünde hardal yenildiğinde vücut ciddi şekilde enerji harcamaktadır.
- Soğuk su; soğuk suyun vücudu canlandırma özelliği vardır. Vücut susuz kaldığında metabolizma yavaşlar. Kilo vermek ve sağlıklı olmak için bolca soğuk su tüketebilirsiniz.
- Hindistan cevizi yağı; metabolizmayı hızlandırıcı etkisi olan hindistan cevizi yağı, tüketilmesi oldukça faydalı bir besindir.
Metabolizma Nasıl Hızlandırılır?
- Ara öğünlerde mutlaka kahve ve yeşil çay için.
- Uyandıktan sonra en geç 1 saat içinde mutlaka kahvaltınızı yapmalısınız.
- 3 saatten fazla aç kalmayın.
- Ana öğünlerde protein yönünden zengin olan besinler tüketin.
- Ara öğünlerde süt öğünleri tüketmeye özen gösterin.
Sağlığının en değerli servetinizdir. Sağlık açısından gerekli kontrolleri ve tedavileri zamanında yaptırarak hayatınızı güvence altına almalısınız. Kendinize ve sevdiklerinize özel sağlık sigortası yaptırarak yaşamınıza değer katabilirsiniz.
Yorum Yapabilirsiniz.