Araç aldığınızda trafiğe eksiksiz çıkmanız gerekiyor. Aracınızda zorunlu trafik sigortası ve muayene olmadan trafiğe çıkmak kesinlikle yasaktır. Bu durumda yakalanan araçlara ceza kesileceği gibi, trafikten de men edilirler. Aracınıza yasal yapılması gereken zorunluluklar dışında, kasko yaptırılması da çok önemlidir. Kasko günümüzde vazgeçilmez bir ihtiyaç olmuştur. Aracınızda oluşabilecek tüm hasarlar kasko tarafından karşılanacaktır. Aracınızın çalınması, yanması ve buna benzer durumlarda da kasko devreye girmektedir.
Motorlu Taşıtlar Vergisi’ne dönecek olursak. Araç sahipleri her yıl iki kez olmak üzere Motorlu Taşıtlar Vergisi, ödemekle yükümlüdür. Sadece kara taşıtları değil helikopter, uçak ve deniz taşıtları da vergiye tabi olan araçlar arasındadır. Motorlu Taşıtlar Vergisi Karayolları Trafik Kanunu’na istinaden; trafik şubelerine kayıtlı olan motorlu taşıtlar vergiye tabidir. Motorlu araçların trafikte sicil kaydı açıldıktan sonra ödemeye başlanan bu vergi, sicil kaydı silinene dek ödenmeye devam edecektir.
Motorlu Taşılar Vergisi Ne Zaman Ödenir?
Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin ilk taksiti Ocak ayında, ikinci taksiti ise Temmuz ayında ödenmektedir. Sürücüler Ocak-Temmuz aylarında vergilerini ödeyerek, trafiğe sorunsuz şekilde çıkabilirler. İlk 6 ay içinde kayıtları silinenler vergilerini 2. 6 ayda ikinci ay kaydı silinen araçlar ise sonraki yılbaşında vergi ödemezler.
Motorlu Taşıtlar Vergisi Neye Göre Hesaplanır?
Verginin hesaplanmasında aracın, otomobil, minibüs, kamyon, tır ve motorsiklet gibi tür özellikleri dikkate alınır. Otomobil ve motorsikletler de aracın yaşı ve silindir hacmine bakılarak hesaplama yapılıyor. Otobüslerde araç yaşı ve oturma kapasitesi baz alınırken, kamyonlarda aracın yaşı ve azami ağırlıkları dikkate alınarak hesaplama yapılıyor.
Motorlu Taşıtlar Vergisi Nereye Ödenir?
Motorlu Taşıtlar Vergisi; aracın bağlı bulunduğu il ve ilçede bulunan vergi dairelerine yapılabiliyor. Vergi dairelerinin dışında anlaşmalı bankalar üzerinden de ödemeler gerçekleştiriliyor. İnternet üzerinden ödeme yapacak olan kişiler bir hususa dikkat etmelidirler. Bankaların internet şubesi kanalı ile ödeme kabul ediyorlar, fakat çıktısı alınabilen e-dekontlar vergi makbuzu yerine geçmediği için kişilerin bankalardan tahsilat makbuzu almaları gerekiyor.
Motorlu Taşıtlar Vergisinin geciktirilmesi durumunda, araç sahiplerine ceza uygulanır. Yılın ilk taksitinin ödenmemesi durumunda, ikinci taksitte ilk olarak önceki borçlar tahsil edilir. Araç sahibi herhangi bir vergi ödemesinde bulunmadıysa bir mektupla uyarılır. Ödeme işlemi henüz gerçekleşmediyse Maliye Bakanlığı tarafından, araç sahiplerinin banka hesaplarına haciz getirilerek tüm ödenmemiş vergiler tahsil edilir.
Aracınızın vergi borçlarını düzenli ödediğinizde, zorunlu trafik sigortasını ve muayenesini zamanında yaptırdığınızda ve aracınızın güvencesi olan kasko yaptırdığınızda, sorunsuzca aracınızı kullanabilirsiniz.
Yorum Yapabilirsiniz.