Sosyal medya yaklaşık 10-15 sene kadar önce hayatımıza girdi ve hızla yaygınlaştı. Dünya üzerinde de çabucak yayılan bu mecra herkes tarafından kabul görmüştür. Sosyal medya çok güçlü bir iletişim aracıdır. İnsanlar bu mecra üzerinden grup haline gelebiliyor, veri alışverişi sağlayabiliyor ve haberleşebiliyor. Cep telefonlarından, tabletlerden, bilgisayardan sosyal medyaya ulaşmak mümkün. Cebimizde sürekli taşıdığımız elimizden hiç düşürmediğimiz cep telefonlarında sürekli bu sosyal ağın içinde bulunuyoruz. İnsanlar kişisel yetenekelerini bu platformlarda sergileyip kendilerini gösterebilme imkanı bulabiliyorlar. Sosyal medya aslına bakacak olursak eğlencenin dışında çok güçlü bir silahtır. Bu mecra iyi ve doğru işler için kullanıldığı gibi kötü işler içinde kullanılabilir. Sosyal medyada yayınlanan bir haber dakikalar içinde milyonlarca kişiye ulaşabiliyor. Bu yayılan haber her zaman doğru olamayabiliyor. Bu da gereksiz bilgi kirliliğinin yanı sıra toplumun yanlış haber almasına sebebiyet veriyor.
İnsanlar kendilerini bu sanal alem içinde kaybedebiliyor ve kendine burada bir kişilik oluşturmasına çabasını giriyor. Buda kişiyi gerçek hayattaki sosyal yaşamından her geçen gün soyutluyor. İnsanlar sosyal hayatlarında buluşup bir araya gelmek yerine sanal alemde sosyalleşme çabasına giriyor. Buda insani ilişkilerin git gide kaybolmasına neden oluyor. Kısacası sosyal medya ve sosyal ağlar gelenek ve göreneklerimizi kaybetmemize sebebiyet veriyor.
İnsanlar günümüzde en büyük örgütlenme hareketlerini de sosyal medya üzerinde gerçekleştirmektedir. Facebook ve twitter örgütlenme konusunda insanların yoğun olarak kullandığı sosyal ağlardır. Toplumsal sorunlar bu platformların üzerinden değerlendirildiği gibi proveke etmek amacıyla da kullanılır. Bu da toplumda içinde kin nefret duygusunun ön plana çıkmasına neden olur.
Sosyal medyadan öğrendiğimiz herşey kesinlikle doğru diyemeyiz. Bu nedenle okuyup gözlemlediğimiz herşeyin doğru olduğundan kesin olarak emin olmadan paylaşıp diğer insanları da aynı yanlışın içine çekmemeliyiz. Sosyal medyanın toplum üzerinde iyi, kötü bir çok etkisi var. Bu etkilerden olumlu veya olumsuz etkilenmek tamamıyla kullanıcının kendi elindedir. Sosyal medyada mevcut bilgi kirliliğinin farkında olup karşımıza çıkan her habere ve bilgiye inanmamalıyız. Bu bilgilere inanıp paylaşımını sağlarsak başka insanlarında yalan yanlış şeyler öğrenmesine sebep oluruz. Günümüzde kişiler, şirketler, kurumlar hakkında yapılan karalamaların virüs gibi yayıldığı sosyal medyada kesinlikle ve kesinlikle bahsi geçen olayın doğruluğunu kaynağından araştırıp öğrenmeli yapacağımız paylaşımları da buna göre yapmalıyız.
Sonuç olarak sosyal medya araçları bireylerin kendilerinde eksik hissettiği duyguları dile getirdiği mecralardır. İnsan, her ne kadar sosyal paylaşım ağları sayesinde yalnızlığını unutmaya çalışsada; telefon ve bilgisayarı kapattıkları anda tekrar tek başına kaldığı gerçeği ile yüz yüze kalacaktır. Bu gerçek yalnızlık duygusunu daha da derin hale getirecektir. Bu nedenle gerçek hayatta sosyal olmak dışarı çıkmak, dostlarımızla, arkadaşlarımızla yüz yüze görüşmek bizi bu karanlığın içinde boğulmaktan kurtaracaktır.
Yorum Yapabilirsiniz.