Pazardan ve marketten aldığımız sebze meyvelerin ömrünü uzatmak, böceklenmesini engellemek veya çabuk olgunlaşmasını sağlamak için çeşitli tarım ilaçları kullanılabiliyor. Bazı hususlarda ilaçlama gerekse de fazla ilaçlama insan sağlığını ciddi derecede etkileyecek sonuçlara yol açabilir. Kullanılan her türlü zirai ilaçta yediğimiz besinlerin değerini malesef azaltıyor.
Tarım İlacı Hiç Kullanılmamalı Mı?
Tarım ilaçlarının amacı ürünlerin bozulmamasını ve daha kaliteli koşullarda ürün elde edilmesini sağlamaktır. Bitkiye zararlı olabilecek pek çok faktör mevcut. Tarım ilaçları da bu zararlı faktörlerin yok edilmesi, bitkilerin korunması ve geliştirilmesi amaçlı kullanılıyor. Ancak malesef bazı üreticiler bu ilaçların nasıl kullanılması gerektiğini tam olarak bilmiyor. Bilinçsiz kullanımda insan sağlığını da hayvan sağlığını da olumsuz etkileyebiliyor. Tarım ilacı kullanmanın belirli kuralları vardır herkes kendi kafasına göre ilaçlama yapamaz.
Kurallara uygun olarak kullanmayan ilaçlar kanser ve üreme bozuklukları gibi hastalıklara yol açabiliyor. Özellikle çocukların gelişimini engelliyor, fizyolojik bozukluklara neden oluyor. Bu zehrin vücutta biriktiğini de hastalanmadan ne yazık ki anlayamıyoruz.
Aldığımız sebze ve meyveleri iyice yıkamadan kesinlikle tüketmemeliyiz. Eğer çevremizde organik olarak elde edebileceğimiz yerler var ise buralarda alışveriş yapmaya özen göstermeliyiz. Eğer imkanımız yok ise de aldığımız ürünleri bir süre sirkeli suda bekleterek tüketirsek ilaçlardan arınmasını sağlayabiliriz.
Tarım İlacı Bütün Canlıları Tehdit Ediyor
Toprakta yaşayan canlıları, solucanları öldürür. Kuşlar ve yaban hayvanları için büyük risk teşkil ederler. Taban suyuna karışarak derelere göllere denizlere ve içme sularıyla insanları zehirler. Üretilen bu maddelerin kontrolleri ise düzgün yapılmamaktadır. Her hangi bir hasta olan insan reçetesiz ilaç alamazken zirai ilaç bayilerinden her hangi bir ilacı kolayca alabilmektedir.
Besin maddelerinin üretimi ve tüketimine kadarki süreçte besin değerini bozan ve bitkilere zarar veren böcekleri, mikroorganizmaları ve diğer zararlıları yok etmek için kullanılan kimyasal maddelere pestisid adı verilmektedir. İlaç kalıntılarının toprağa, suya, havaya ve gıdalara bulaşarak onları kirletmesi ve sonuçta da insan sağlığını ve doğal dengeyi olumsuz yönde etkilemesi birer çevre sorunudur. İnsan sağlığı üzerinde tarım ilaçları akut veya kronik etki yapmaktadır. İlacın solunması, yenmesi veya deriye teması ile akut, ilaç kalıntılarını içeren bitkisel ve hayvansal besin maddelerinin yenmesi suretiyle ise kronik zehirlenmeler meydana gelebilmektedir. Bu zehirlenmelerin kalıtsal hastalıklara bile yol açtığı bir çok kez görülmüştür.
Doğanın dengesini alt üst etmekteyiz, canlıları dolaylı veya doğrudan yok etmekteyiz. Kimyasalların satışı ve kullanımı mutlaka kontrol altına alınmalıdır.
Yorum Yapabilirsiniz.