İçinde bulunduğumuz çağda tüketim çılgınlığı önlenemez bir şekilde büyüyor. Türkiye’de tüketim çılgınlığında dünyadaki ülkeler üzerinde ilk sıralarda yer alıyor. Peki tüketiciler olarak hangi haklara sahip olduğumuzu biliyor muyuz ?
Bir malı satın aldıktan sonra bir çok sorunla karşılaşabiliyoruz. Aldığımız ürün bazen anlatıldığı özelliklerde çıkmıyor, defolu olabiliyor veya kullandığımız üründen memnun kalmayabiliyoruz.
Tüketici Olarak Ne Gibi Haklara Sahibiz ?
Hukuk sistemimizin içerisinde haklarımızı detaylı bir şekilde anlatan 4077 sayılı Tüketici Hakları Kanunumuz bulunmaktadır. Kısaca bu yasadan biraz bahsedelim. Ne yazık ki bu yasadan tam anlamıyla çoğumuzun haberi yok ve ne gibi haklara sahip olduğumuzu bilmiyoruz. Satın aldığımız ürünlerle ilgili bir sorun yaşadığımızda bilmediğimiz için haksızlığa uğramaya devam ediyoruz. Bazen bildiğimiz halde uğraşmamak için “aman boşver” diyip sineye çekiyoruz.
Bu yasa bize ilk öncelikle satın aldığımız ürünle ilgili herhangi bir sorun yaşadığımızda 30 gün içerisinde koşulsuz şartsız iade hakkı tanıyor. Aldığınız herhangi bir ürünle ilgili olarak, kasıtlı zarar verilmediyse satıcı size para iadesi yapmak zorundadır. Ancak garanti kapsamında olan ürünlerle ilgili olarak yasa farklı maddeler içeriyor. Örnek verecek olursak satın almış olduğumuz cep telefonunda aldıktan bir hafta sonra sorun çıktı. Bu telefon zaten elektronik cihaz olduğu için 2 yıl garantisi kapsamında. Garanti süresi dolmadan aynı arıza ikiden fazla, değişik arızalar dörtten fazla olur ise, ürünün aynı kalitedeki yenisi ile değiştirilmesini talep etme hakkına sahibiz. Garantiye gönderdiğimiz bir ürünün 30 iş günü içerisinde onarılıp tarafımıza teslim edilmesi gerekmektedir. Süresinde teslim edilmeyen ürünün ikamesi tüketiciye sunulmak zorundadır.
Satın almış olduğunuz ürünlerle ilgili yaşadığınız sıkıntı sonucunda satıcı taleplerimize karşılık vermezse; Ürünün bedeli 2.400 TL’nin altındaysa ilçelerdeki kaymakamlıklarda bulunan tüketici hakem heyetlerine, 3.610 TL’nin altındaysa valiliklerde bulunan il tüketici hakem heyetlerine, 3.610 TL’nin üzerindeki ürünler için ise doğrudan tüketici mahkemesine başvurmalıyız.
Bir çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de Tüketici Hakları yasal bir zemine oturtulmuş, halk bilinçlendikçe de haklarını daha çok aramaya başlamışlardır.
Yorum Yapabilirsiniz.