Ülkemizde yaşanan depremlerde binlerce kişi evsiz kaldı, hayatını kaybetti ve yaralandılar. Deprem, sel ve buna benzer doğa olaylarında enkazlar kaldırıldıktan sonra, yaralar sarılmaya başlanır. Fakat bu süreç burada anlattığım kadar kolay değildir. Bir güvenceniz, daha önce geride bıraktığınız bir birikiminiz yoksa, çok büyük zorluklarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Olmaz! demeyin… Ülkemiz deprem kuşağında yer aldığı için, her an depremlerle karşı karşıyasınız demektir. Her yıl birçok şehirde deprem olduğunu haberlerden sürekli duyuyorsunuz. Özellikle büyük ve kalabalık şehirlerde deprem yaşandığında ekonomik ve sosyal olarak çok büyük sorun yaşanmaktadır.
Son dönemlerde birçok bilim adamı depremlerin olacağını ve artarak devam edeceğini söylüyor. Hocaların büyük bir kısmı özellikle İstanbul’da bir depremin olacağını, fakat hangi tarihte olacağını bilmemektedirler. Bilim adamları deprem olacağını belirtiyor ve sizlerde öylece bekleyecek misiniz? Tabi ki gerekli önlemleri almak zorundasınız…
Deprem Sigortanızı Yaptırarak Hazırlıklı Olmalısınız
Binaların eski olması, kalitesiz malzemelerden yapılması ve yanlış zemine üzerine kurulması gibi birçok farklı sorun, çözüm beklemektedir. Özellikle kentsel dönüşümün artış göstermeye başlaması ile, eski binalar yıkılarak yerine daha sağlam ve depreme dayanıklı binalar yapılıyor. Sadece bu yeter mi? Yetmez, çünkü depremle yaşamasını da öğrenmelisiniz. Deprem olduğunda ne yapacağını ve nasıl davranacağınız bilmeyen, milyonlarca insan mevcut. Hal böyle olunca insanların ciddi bir eğitimden sonra, depremle nasıl yaşamaları gerektiklerini öğrenmeleri gerekiyor.
Ülkemizde araç kullanırken trafik sigortası nasıl zorunluysa, deprem sigortası da aynı şekildedir. Sizin yatırmış olduğunuz tutarlar belirli bir fonda birikerek, deprem durumunda yaraların sarılması için kullanılacaktır. Evinizde deprem sigortası yaptırdığınızda, oluşacak deprem durumunda sizin ve aileniniz hayatı güvence kapsamına alınır.
Kentsel dönüşüm sadece binayı yıkıp yeniden yapmak demek değil, binanın zemininin yapıma uygun olması ve kullanılan malzemelin depreme dayanıklı olması demektir. Batı ülkelerinde 300-400 yıllık yapılar hala ayakta ve oldukça sağlamken, bizde 50 yıllık yapılar dökülmeye başlamıştır. Bir an önce bu durumun önüne geçmek için geleceği düşünerek hareket edilmelidir.
Bugün bir hastaneye gittiğinizde sigortanız sizi ağır maddi külfetlerden nasıl kurtarıyorsa, deprem sigortasının mantığı da aynı şekildedir. Depremle yaşamak için iyi bir araştırma yapılmalı ve evlerde kesinlikle deprem çantaları oluşturulmalı. Aile bireyleri deprem anında panik yaşamamaları için, önceden ne yapacaklarına karar vermelidirler. Hayatınızda her riski düşünerek hareket etmeli ve buna göre davranış sergilemelisiniz.
Sağlıksız ve sağlam olmayan binalar bir an önce boşaltılmalı ve yerine yenisi yapılmalıdır. Osmanlı eserlerine bakıldığında 600 yıllık eserler onca depreme rağmen daha yeni yapılmış gibi ayaktayken, 10 yıllık yapılara yıkılabilmektedir.
Depremle yaşamayı öğrendiğinizde ve alınması gereken tüm önlemleri alıp deprem sigortanızı yaptırdığınızda, geriye dönüp bakmanıza gerek kalmayacaktır.
Yorum Yapabilirsiniz.