Uyku insan hayatında sağlık açısından önemli bir yere sahiptir. Bir çoğumuz uykuyu çok severiz. Uykumuzu alamadığımız günlerde o gün bitmek bilmez kabus gibi bir gün yaşarız. Kafamız öne düşer, kendimizi işimize veremeyiz, okuduğumuzu anlamakta zorlanırız, kimilerimizde baş ağrısı veya göz ağrısına bile sebebiyet verdiği zamanlar olur. Düzenli bir uyku sağlıklı yaşamımız, bağışıklık sistemimiz, beden ve zihinsel faaliyetlerimiz için çok önemlidir. Günde 6-7 saatin altında uyuduğumuz yani uykumuzdan çaldığımız her saat hücre yenilenmemizi, iştah durumumuzu, beden ısımızı dahi etkiliyor. En sağlıklı uyku gece uyuduğumuz uykudur. Sabah uyanıp tekrar uyunulması gece yapılan çoğu tamiratında zedelenmesine sebebiyet veriyor. Gece çok geç saatlere kalmadan yatıp erken kalkılması gün boyunca zinde ve dinç olmamızı sağlar.
En sağlıklı uyku zamanları öğlen 30 dakika (11.00-13.30 arasındaki herhangi bir yarım saatlik dilim) kısa bir uyku ile günün ikinci yarısına hazırlanmakta çok büyük fayda var. Ancak bir çoğumuz bu saatlerde çalıştığımız için böyle bir fırsatımızın olması mümkün olmuyor. Çalışanlar için en önemli uyku gece uykusudur. Gece 23.00-5.30 arası (1 saatlik kayma olabilir) kesinlikle uyuyor olmalıyız.
Gece yatmamıza 2-3 saat kala kesinlikle çay ve kahve tüketmemeliyiz. Bu içecekler uykumuzun kaçmasına neden olabilir. Az uyku uyuyan insanların iç organları dahi bu durumdan olumsuz etkileniyor. Bilim insanlarının yaptığı çalışmalar sonucunda az uyku iç organ yağlanması ve hipertansiyon hastalıklarına sebep olur. Kronik uyku sorunu olan insanlarda insülin direnci ve diyabet riskinin artış gösterdiği tespit edilmiştir. Sağlıklı bir uyku uyumak büyük bir oradan insanın kendi elindedir. Uykunun önemi kavrayıp vücut sağlımız için ona gerekli olan uyku vaktini kesinlikle ayırmalıyız.
Güzel Bir Uyku Uyumak İçin Neler Yapabiliriz ?
Uykumuzda en önemli etkenlerden birisi hiç kaçınılmaz yataktır. Yatağımızın rahat olması uykumuzu direk olarak olarak etkiler. O yüzden yatak seçimini doğru yapmamız kesinlikle çok önemlidir. Öncelikle mümkün olduğunca büyük yataklar seçmeliyiz. Küçük yataklar uyku kalitemizin düşmesine neden olabilir. Yatağımızın boyu kendi boyumuzdan en az 20 cm enide en az 90 cm uzun olmalıdır. Bu bizim yatak içerisinde rahat hareket etmemize sağlar. Yatağın geniş dokulu, gözenekli ve sıkı dokunmuş olmasına dikkat etmeliyiz . Yatağın sert, orta sert veya yumuşak oluşu, tamamen kendimizle alakalıdır. Yatak alırken hangisiyle daha rahat ediyorsak, onu tercih etmeliyiz. İyi bir yatak baş, sırt, bel, boyun ve diz bölgelerini desteklemelidir, bu bölgelerimizi yatak doldurmazsa sabah baş, sırt, bel ağrılarıyla uyanabiliriz. Bu da bütün günümüzü olumsuz yönde etkiler. Yattığımız yatak vucüdumuzun şeklini almalıdır. Fazla sert yataklar vücudumuzda boşluklar kalmasına bu da farklı ağrılara neden olur. Genel olarak en çok tercih edilen ortapedik yataklardır. Ortapedik yataklarda, üst dolgu malzemesinin yaylarla temasını önlemek amacıyla, yatakla yay sistemi arasında koruyucu sert bir tabaka vardır. Alacağınız yatakta bu tabakanın olmasına mutlaka dikkat edin. Bu malzemenin üzerinde de dolgu katmanları olmasına dikkat etmeliyiz.
Yatak seçimi dışında yastık seçimi de çok önemlidir. Yastığımız ne çok sert ne de çok yumuşak olmalıdır. Yanlış yastık seçimi boyun düzleşmesine varan sonuçlar doğurabilir. Uyurken kafamız belli bir yükseklikte olmalıdır. İki yastık üst üste koyarak uyumak boyun sağlığımız açısından iyi değildir. İyi bir yastık omurganızı doğru pozisyonda desteklemelidir. Baş ve boyun bölgesini destekleyen bir yastıkta uyumak, sabah kalktığınızda dinç hissetmenize katkıda bulunur. Gece horlama sıkıntısı çekenlerinde nedeni yastık yanlış seçimi olabilir. Özellikle yaz ayları için nemi aktif biçimde dengeleyen yastıkları terleme sıkıntısı yaşayanlar için tercih edilebilir seçeneklerdendir.
Yorum Yapabilirsiniz.