Özellikle yağışlı havalarda daha fazla kaza yaşanabiliyor. Çoğu kişi kasko yaptırmadığı için, meydana gelen kazaların tutarlarını kendi bütçelerinden ödüyorlar. Bazen kazanın faturası çok ağır sonuçlar doğurabiliyor. Sadece kasko değil, aracın zorunlu trafik sigortasını da yaptırmalı ve tüm aksaklıkları gidererek gerekli önlemleri almalısınız. Özellikle yağmurlu havalarda çok fazla kaza yaşandığı için, mutlaka öncesinde gerekli tedbirler alınmalıdır.
Uzmanların yaptığı araştırmalara göre, yağmurlu havalarda kaza yapma riski %25 daha fazladır. Sürüş şartlarının ağırlaştığı ve görüş açısının düştüğü yollarda, diğer sürücülerin de paniklemesiyle kaza yapma ihtimali artıyor. Yol tutuşunun ve araç hakimiyetinin güçleştiği yollarda, sürücüler ne kadar dikkatli davranırlarsa davransınlar, kötü sürprizlerle karşılaşabilmektedirler.
Yağmurlu Havalarda Nasıl Araç Kullanılmalıdır?
- Görüş açısı net olmalıdır. Buğulanan camlar için araç fanı sürekli çalıştırılmalı, silecekler eski ise değiştirilmelidir. Tüm önlemlere rağmen görme açınız çok düşükse, aracınızın dörtlülerini yakıp sağa çekerek hava düzelene kadar beklemelisiniz.
- Takip mesafesini kuru ve güneşli havalara göre daha uzun tutmalısınız. Önünüzde bulunan araçlara çok yaklaşmamalısınız.
- Direksiyon ayarı ve oturma pozisyonunuza çok dikkat etmelisiniz. Soğuk havalarda araçta çok kalın kıyafetlerle araç kullanırsanız, hareket kabiliyetiniz düşecektir. Bu nedenle araca binerken kalın elbiselerinizi çıkarmalısınız. Böylece hareket kabiliyetiniz arttırmış olacaksınız.
- Aracınızda mutlaka arabanın standardına göre lastik olmalıdır. Üreticinin ölçüsüne göre olmayan yanlış jant ve lastik seçimi nedeniyle, aracın yol tutuşu azalacaktır. Hava sıcaklığı 7 derecenin altına indiğinde, aracın yol tutuşunu güçlendirmek için kış lastiği taktırmalısınız. Kış lastiği uygulaması 1 Aralık itibari ile yürürlüğe girmektedir.
- Sürüş esnasında sert bir şekilde şerit değiştirmekten uzak durmalısınız. Islak zeminde aracın yol tutuşu kuru zemine göre değişeceği için, ani şerit değiştirmek sizi yoldan çıkarabilir. Yağışlı havalarda sert fren yaptığınızda durma mesafesi uzayacağı için, bundan da kaçınmalısınız. Yağmurlu havalarda araç tepkimeleri kuru havaya göre farklılıklar teşkil eder.
- Yağmurlu havalarda su birikintilerinden uzak durmalısınız. Su çukurlarına sert girdiğinizde, kızaklama sonucu aracın kontrolünü kaybedebilirsiniz.
- Oturma pozisyonu ve direksiyon tutuşu doğru olmalıdır. Direksiyon tutuşu 9:15 şeklinde olmalıdır. Seyir halinde oluşan sert rüzgarlar sizi karşı şeride atabilir, bu nedenle direksiyonu iyi kavramalısınız.
Yağmurlu havalarda daha fazla dikkatli olmalı ve aracınıza kasko yaptırmayı unutmamalısınız. Kazasız bir yolculuk dileğiyle…
Yorum Yapabilirsiniz.