Bireysel Emeklilik yeni bir değişiklik ile birlikte otomatik hale geliyor. Bundan sonraki plan, çalışanların zorunlu olarak katılımını sağlamayı öngörüyor. Kısaca bilgi verecek olursak; şu anda bireysel ve serbest olarak girilen sisteme, önümüzdeki dönemlerde zorunlu olarak katılım öngörülüyor. Yeni sisteme 1 Ocak 2017 tarihinde kademeli olarak geçilecek. Kapsam dahilinde;
- 1000 ve üzerinde çalışanı olan özel sektörde 1 Ocak 2017 tarihinde.
- Memurlar ve 250-1000 arası çalışanı olan özel sektör 1 Nisan 2017 de
- 100 ile 249 çalışanı olan özel sektörde faaliyet gösteren firmalar 1 Temmuz 2017 de
- Mahalli İdareler ve Kitler ise 1 Ocak 2018 de sisteme dahil olacaklardır.
- Özel sektörde faaliyet sürdüren 10-49 çalışanları olan işverenler 1 Temmuz 2018 de
- 5-9 arası çalışanı olanlar 1 Ocak 2019 tarihinde sisteme dahil olacaklar.
Peki Otomatik Katılım Sistemi ile Ne Amaçlanıyor?
İsminden de anlaşılacağı gibi, Otomatik Katılım Sistemi; kişilerin istekleri sorulmaksızın, primi ödemenin zorunlu hale gelmesini kapsıyor. Yapılan düzenlemenin bazı amaçları bulunuyor. Dilerseniz bunlara göz atalım.
- Yetersiz olan iç tasarruf miktarının arttırarak, vatandaşların ilerki dönemlerde daha rahat yaşamasını sağlamak. Ülkemiz tasarruf konusunda Avrupa ülkelerine göre alt sıralarda olduğu için, bu oranı yakalamak ve insanların ileride birikim yapmasını sağlamak için oldukça önemli bir düzenleme.
- Bankalar için yeni kazanç kalemleri oluşturarak iç piyasayı canlandırmak.
- Emekli ve Kamu aylıkları her yıl verildiği için, ilave bir gelir kalemi oluşturmak.
- Cari açığı azaltmak ve tasarruf oranlarını yükseltmek.
İleriye dönük birikim yapılması, aslında herkesin hayal ettiği bir durum. Fakat, çeşitli sebeplerden dolayı bir türlü yapılamayan bir durumdur. Birikimin zorunlu hale gelmesi, ülkenin tasarruf miktarını arttıracaktır. Hedef ise 14 milyon üzerinde çalışanın, sisteme dahil olmasıdır. Sistem ile çalışanların emeklilik döneminde, refah düzeylerinin korunması hedefleniyor.
Kimlere Otomatik Katılım Sistemine Dahil Olacak?
Çalışanların Otomatik Katılım Siteminde ödeyecekleri oran, prim esas kazancının %3′ ü kadar olacak. İsteğe göre arttırılabilen bu tutar işverence kesilerek, işverenin sözleşme imzaladığı emeklilik şirketine aktarılarak, çalışanın seçtiği fonlarda yatırıma yönlendirilecektir. Çalışanların yatırmış oldukları tutara, Bireysel Emeklilik Sisteminde olduğu gibi, devlet tarafından %25 oranında katkı sağlanacak. İki aylık cayma süresinin olduğu sisteme devam eden çalışanlara, 1000 TL devlet katkısı sağlanacak. Emeklilik durumunda sistemde oluşan birikimi yıllık gelir sigortası ile almayı tercih eden çalışana, birikimin %5’i ilave ile devlet katkısı teşviği verilecek.
45 yaş üstü çalışanlar Otomatik Katılım Sistemi dışında tutulacak. Prim ödeme kamu çalışanları içinde geçerli olacak, saydığım kişilerin dışındaki tüm çalışanlar sisteme dahil olacak. Yukarıda belirttiğim çalışan sayıları olan firmalar, kademeli olarak, 45 yaş altı çalışanlarının tamamı zorunlu olarak Otomatik Katılım Sistemine dahil edecekleridir. Kapsama giren çalışanlardan, belirli sürelerde maaşlarından prim kesilecek.
Otomatik olarak primler çalışandan kesilecek.Tutar aylık olarak asgari ücret için 49 TL gibi bir rakama tekabül ediyor. İşveren mevcut çıkarılan taslağa göre herhangi bir prim ödemiyor. Prim kesintisi sadece çalışanlardan yapılabilecek.
Otomatik Katılım Sisteminden Çıkmak Mümkün müdür?
Bireysel Emekliliğin otomatik olması yaş ve iş yeri durumunun uygun olması, otomatik olarak sisteme girilmesi anlamına geliyor. Katılımcı dilerse 2 aydan sonra sistemden çıkabilir. Fakat bu durumda 1.000 TL olan devlet katkısından yararlanamaz.
Otomatik Katılım Sigortası ile ilgili en son sendikalar ve sigorta şirketleri ile görüşülerek mutabakat sağlandı. Uygulama 1 Ocak 2017 tarihinde bir değişiklik olmaması halinde başlayacak. Uygulama daha henüz başlamadan tartışılan konularda var. Çalışanların ücretlerinden kesinti olacağı için işçilerin bazıları şu anda, maaşlarının düşmesinden dolayı biraz düşünceli. Fakat ileriye yönelik bir birikim olması, bir güvence anlamına geliyor. Sonuçta yatırılan para boşa gitmiyor ve yine çalışanın hesabına yatırılıyor. İşverenler bu konu ile ilgili tedirginlik yaşarlar mı? Bu durumda işverenler herhangi bir dezavantaj yaşamayacaklar. Zorunlu Otomatik Katılım Sistemine ödenen primler neticesinde, 10 yılı ödemek ve 56 yaşını doldurmak suretiyle, sistemden emekli olunabiliyor. Belki ileride zorunlu emeklilik de bu durum biraz esneyebilir. Bekleyelim sonuçlarını birlikte görelim.
Yorum Yapabilirsiniz.