Kanunlara göre trafiğe çıkan her aracın zorunlu trafik sigortası yaptırması gerekiyor. Zorunlu trafik sigortası yaptırılmadığı durumda oluşabilecek kazalarda ciddi can kayıplarına, sakatlanmalara ve hasarlara yol açılabilir. Trafik sigortası yaptırmadan trafikte dolaşmak başlı başına bir suçtur. Oluşabilecek kazalarda kanun önünde trafik sigortası olmayan araçların sahipleri, her zaman suçludurlar.
Kaza durumlarında karşı tarafta oluşan hasarlar telafi eden trafik sigortası, üçüncü kişilerin taşıtlarını ve kendilerini de güvence altına alır. Bir araç trafikte sigortası olmadan seyir halindeyken yakalanırsa, hemen trafikten men edilir. Trafik şube otoparklarına çekilen sigortasız araçlar, zorunlu trafik sigortası yapıldıktan sonra çıkarılabilir. Tabi bu süre zarfında aracın otoparkta kaldığı bedel de ödenmek durumundadır. Her sigortalı aracı karşılıklı olarak güven içine alan trafik sigortası, mutlaka yaptırılmalıdır. Özellikle yaralanmalı ve ölümlü kazalarda trafik sigortası olmayan araç sürücüleri, ciddi hukuki yaptırımlara maruz kalırlar. Trafik sigortası sizi teminat altına aldığı gibi, karşı tarafı da teminat altına alır. Trafik sigortası aracınız üzerinde bulunan koruyucu güçtür desek, yanlış söylemiş olmayız.
Özellikle büyük şehirlerdeki trafik yoğunluğu, deneyimsiz sürücülerin fazlalığı, aceleci davrananlar ve dikkatsizlik kazalara davetiye çıkarıyor. Siz ne kadar dikkatli olursanız olun, önünüzde yapılacak ani bir hareket sizin kaza yapmanıza sebebiyet verebilir. Aracınızda kasko olmasa dahi trafik sigortanızı mutlaka yaptırmalısınız.
Araç Sigortasının Faydaları Nedir? Sizi Hangi Durumlarda Korur?
Kaza durumunda suçlu taraf siz bile olsanız, hasar ve masraflar sigorta tarafından ödenir. Ölümlü ve yaralanmalı kazalar da kişi başı tedavi ve vefat için belirlenen ücretler ve avukat giderleri sigorta şirketi tarafından ilgili kişilere ödenir. Zorunlu trafik sigortası ücretleri sigorta şirketlerine göre değişiklik göstermektedir. Önemli olan sizinle iletişim halinde olan, işlerinizi takip eden ve kaliteli hizmet veren firmalarla çalışmanızdır. Zorunlu trafik sigortası tercihinizi yaparken fiyat dışında hizmet kalitesine de dikkat etmelisiniz.
Trafik kazalarından sonra ilgili zararların sigorta şirketinden alınabilmesi için, bazı belgeleri sunmak gerekir. Tedavi masraflarını alabilmek için hastane raporu ve tedavi masraflarını gösteren fatura fiş gibi belgeler mutlaka ibraz edilmelidir. Sakatlık durumunda malul derecesini gösteren hastane heyet raporu ve kişinin son kazanç belgesi isteniyor. Ölüm durumunda ise yakınlarından savcılık onaylı ölü muayene tutanağı ve veraset ilamı istenmektedir. Sizin de gördüğünüz üzere zorunlu trafik sigortası her bakımdan kişileri korumaktadır. Malum kazalar göz önüne alındığında, maddi ve hukuksal olarak araçlarınızı sigortalamanız büyük önem taşır. Sigortasız araca binmek çok büyük bir risk, oluşabilecek maddi hasarlı kazalarda sigorta yaptığınızda küçük bedeller ödeyecekken, sigortasız durumda cebinizden çok büyük bedellerin çıkması içten bile değildir. Kaza durumlarında zorunlu sigortaların maksimum ödeyecekleri rakamlar sözleşmelerde mevcut, bu bedelleri de dikkate alarak, aracınıza kaskoda yaptırabilirsiniz. Zorunlu trafik sigortası yaptırmak sizi ve sevdiklerinizi güvende hissettirir.
Yorum Yapabilirsiniz.