Trafik sigortası ülkemizde zorunlu olarak yaptırılması gereken önemli bir güvencedir. Güvenceden en verimli şekilde yararlanabilmek için, teminatları ve sigorta kapsamını bilmenizde yarar vardır. Zorunlu trafik sigortasında her araç için verilen teminatlar eşittir. Fakat teminat tutarları araç türlerine göre değişiklik göstermektedir. Lüks bir aracın teminat bedeli ayrı, eski bir aracın teminat bedeli ayrıdır. Ya da motor hacmi ve ticari olup olmamasına göre de, sigorta teminat miktarları değişiklik gösterebilmektedir.
Zorunlu Trafik Sigortasına Verilen Teminatlar Nelerdir?
- Bir kaza durumunda kişi başına ödenen vefat ve tedavi masrafı vardır. Vefat ve tedavi masraflarının tutarı, poliçede yazan limitler ölçüsünde karşılanmaktadır.
- Oluşacak bir kaza durumunda tüm üçüncü kişilerin vefat ve tedavi masrafları da, poliçede yazan limitler ölçüsünde karşılanmaktadır.
- Bir kaza durumunda karşı tarafta oluşan hasarlar ve maddi zararlar, poliçede yazan limitler ölçüsünde karşılanmaktadır.
Hasarsızlık İndirimi ve Zamlı Prim Hangi Şartlarda Uygulanmaktadır?
Hasarsızlık indirimi ve zamlı prim uygulaması oranları, genel şartlar çerçevesinde belirlenmiştir. Hasarsızlık indirimi ve zamlı prim, bütün sigorta firmalarında aynı şekilde uygulanmaktadır. Kişi uzun yıllar kaza yapmadıysa her dönem sigortasını yenilediğinde, poliçesinde belirli tutarlarda indirim yapılır. Aracın hasarsızlık indirimi olması durumunda, her poliçe yılı içerisinde prim oranı bir basamak indirilmektedir. Sürekli trafik sigortası devam eden bir kişinin kaza yapmaması durumunda prim oranı artacak ve poliçesi daha ucuza mâl olacaktır. Hasar durumlarında tazminat ödenmiş ise, trafik sigortası hesaplamasında prim oranı bir basamak yükseltilecektir. Prim indirimi ve basamak yükseltilmesi araca değil, poliçede ismi yazılı olan ruhsat sahibine uygulanır.
Poliçe dönemi içinde araç ruhsat sahibinin değişmesi durumunda, on gün sonra poliçe kendiliğinden fesih olacaktır. Sigorta teminatı yeni ruhsat sahibi için bir işleme gerek olmaksızın fesih hükmünün ifade ettiği tarihe kadar geçerli sayılır.
Hasarsızlık indirimine hak kazanan ruhsat sahibi aracı başkasına devrederse, sigorta sözleşmesi fesih olacaktır. Sigorta sözleşmesi fesih tarihinden itibaren iki yıl içinde aynı kullanım şekline ait başka bir aracın ruhsat sahibine ait yeni sigorta talep etmesi halinde, indirim hakkı devam edecektir. Kişi aracını başkasına devreder ve farklı bir araç türünden başka bir araç için sigorta talep ederse, bu durumda düzenlenecek olan sigorta sözleşmesine ilk kez trafikte yer alan araç sahibi gibi indirimsiz kıdeme prim uygulanır. Hasar sebebiyle prim arttırımı uygulanması gereken araç sahibi aracını başkasına devreder ve yeniden aldığı aracın işleteni olarak sigorta talep ederse, prim arttırımı basamağı kaldığı yerden devam eder.
Genelde merak edilen konular arasında kısa vadeli trafik sigortası konusu vardır. Kısa vadeli trafik sigortası; geçici plakalar ve uluslararası eşya ve yolcu taşımacılığı yapan yabancı plakalı araçlar için düzenleniyor. Bu araç türlerinin dışında kısa vadeli poliçe düzenlenmiyor.
Yorum Yapabilirsiniz.